Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Pieczony łosoś z sałatką z fasolki szparagowej i rzodkiewki

Pieczony łosoś z sałatką z fasolki szparagowej i rzodkiewki

czy wiecie, dlaczego norwegia to najszczęśliwszy kraj na ziemi? ten przepis wam na to odpowie.

30 min
Czas przygotowania
Łatwy
Poziom trudności

Przede wszystkim zdrowia. Słyszymy te życzenia co jakiś czas i nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że kryje się w nich wielka moc. Dlatego, z pełną odpowiedzialnością za słowa, ale też za smak i jakość, składamy na Wasze ręce przepis na pieczonego łososia MOWI z sałatką z fasolki szparagowej i rzodkiewki. Życzymy smacznego no i dużo zdrowia 🙂

Przygotowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy łososia w duża kostkę, większą niż jeden kęs. Pokrojony na zbyt małe kawałki mógłby się za szybko przypiec i wysuszyć w piekarniku.
  2. Pokrojonego łososia nacieramy przyprawami – solą, pieprzem, chrzanem i obtaczamy w czosnku niedźwiedzim. Kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym i chwilowo odstawiamy.
  3. W tym czasie zajmujemy się fasolką szparagową, czyli ją blanszujemy. Blanszowanie to nic innego jak krótkie (3-5 min), ale intensywne gotowanie. Warzywa nabierają wtedy pełni koloru i smaku, ale nie tracą jędrności i chrupkości. Jeśli używamy mrożonej fasolki czas blanszowania powinien być krótszy – mrożone warzywa zazwyczaj są już po wstępnej obróbce termicznej.
  4. Zblanszowaną fasolkę odcedzamy i hartujemy, czyli przelewamy lodowato zimną wodą. To zatrzyma proces gotowania, a fasolka będzie dokładnie taka jak chcemy.
  5. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki i przekładamy je do miski. Dorzucamy do nich fasolkę szparagową i przechodzimy do przygotowania dressingu.
  6. A przygotowanie dressingu to zazwyczaj ta sama historia, czyli dokładne wymieszanie składników. Tym razem sięgniemy po ponzu kikkoman, miód, musztardę, ocet ryżowy, drobno starty imbir i czarny sezam – i dokładnie je wymieszamy.
  7. Dressing przelewamy do miski z warzywami i mieszamy sałatkę. Bo warzywa z dressingiem to już pełnoprawna sałatka.
  8. Zabieramy się za pieczenie łososia. Naczynie żaroodporne z kawałkami MOWI wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut. Celowo mówimy o tym na końcu – czas pieczenia jest w tym wypadku krótszy niż zwykle i musimy go dokładnie przypilnować. Nie chcemy nic przypalić.
  9. Upieczonego łososia układamy na sałatce. Gotowe! Wielka moc smaku a przepis na pieczonego łososia MOWI –  w sam raz na Wielkanoc!

Co jeśli powiemy Wam, że wielkanocne menu może być nie tylko pyszne, ale też lekkie i zdrowe? Czasami warto pożegnać się ze starymi przyzwyczajeniami, szczególnie jeśli w grę wchodzi Wasze dobre samopoczucie i kondycja. Łosoś MOWI służy pomocą. I mnóstwem przepisów na zdrowe święta 🙂

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić