Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Pieczony łosoś z sałatką z fasolki szparagowej i rzodkiewki

Przygotowany z MOWI PURE Świeża porcja
Pieczony łosoś z sałatką z fasolki szparagowej i rzodkiewki

nie musisz jechać do Norwegii, by spróbować tak pysznego łososia.

30 min
Czas przygotowania
Łatwy
Poziom trudności

Przede wszystkim zdrowia. Słyszymy te życzenia co jakiś czas i nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że kryje się w nich wielka moc. Dlatego, z pełną odpowiedzialnością za słowa, ale też za smak i jakość, składamy na Wasze ręce przepis na pieczonego łososia MOWI z sałatką z fasolki szparagowej i rzodkiewki. Życzymy smacznego no i dużo zdrowia ?

Przygotowanie

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy łososia w duża kostkę, większą niż jeden kęs. Pokrojony na zbyt małe kawałki mógłby się za szybko przypiec i wysuszyć w piekarniku.
  2. Pokrojonego łososia nacieramy przyprawami – solą, pieprzem, chrzanem i obtaczamy w czosnku niedźwiedzim. Kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym i chwilowo odstawiamy.
  3. W tym czasie zajmujemy się fasolką szparagową, czyli ją blanszujemy. Blanszowanie to nic innego jak krótkie (3-5 min), ale intensywne gotowanie. Warzywa nabierają wtedy pełni koloru i smaku, ale nie tracą jędrności i chrupkości. Jeśli używamy mrożonej fasolki czas blanszowania powinien być krótszy – mrożone warzywa zazwyczaj są już po wstępnej obróbce termicznej.
  4. Zblanszowaną fasolkę odcedzamy i hartujemy, czyli przelewamy lodowato zimną wodą. To zatrzyma proces gotowania, a fasolka będzie dokładnie taka jak chcemy.
  5. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki i przekładamy je do miski. Dorzucamy do nich fasolkę szparagową i przechodzimy do przygotowania dressingu.
  6. A przygotowanie dressingu to zazwyczaj ta sama historia, czyli dokładne wymieszanie składników. Tym razem sięgniemy po ponzu kikkoman, miód, musztardę, ocet ryżowy, drobno starty imbir i czarny sezam – i dokładnie je wymieszamy.
  7. Dressing przelewamy do miski z warzywami i mieszamy sałatkę. Bo warzywa z dressingiem to już pełnoprawna sałatka.
  8. Zabieramy się za pieczenie łososia. Naczynie żaroodporne z kawałkami MOWI wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut. Celowo mówimy o tym na końcu – czas pieczenia jest w tym wypadku krótszy niż zwykle i musimy go dokładnie przypilnować. Nie chcemy nic przypalić.
  9. Upieczonego łososia układamy na sałatce. Gotowe! Wielka moc smaku a przepis na pieczonego łososia MOWI –  w sam raz na Wielkanoc!

Co jeśli powiemy Wam, że wielkanocne menu może być nie tylko pyszne, ale też lekkie i zdrowe? Czasami warto pożegnać się ze starymi przyzwyczajeniami, szczególnie jeśli w grę wchodzi Wasze dobre samopoczucie i kondycja. Łosoś MOWI służy pomocą. I mnóstwem przepisów na zdrowe święta ?

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić