Pieczony łosoś z sałatką z fasolki szparagowej i rzodkiewki
Pieczony łosoś z sałatką z fasolki szparagowej i rzodkiewki

Wielkanoc

Pieczony łosoś z sałatką z fasolki szparagowej i rzodkiewki

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI świeża porcja 150 g – 2 porcje
  • sól, pieprz – kilka szczypt do posypania
  • czosnek niedźwiedzi suszony – 1 łyżka
  • chrzan tarty – 1/2 łyżki
  • fasolka szparagowa zielona – 0,5 kg
  • rzodkiewki – 5-6 sztuk

składniki na dressing:

  • ponzu kikkoman – 2 łyżki
  • miód płynny – 1 łyżka
  • musztarda gruboziarnista – 1 łyżka
  • ocet ryżowy – 1 łyżka
  • imbir starty – 1/2 łyżeczki
  • sezam czarny – 1 łyżeczka
Pieczony łosoś z sałatką z fasolki szparagowej i rzodkiewki

Przede wszystkim zdrowia. Słyszymy te życzenia co jakiś czas i nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że kryje się w nich wielka moc. Dlatego, z pełną odpowiedzialnością za słowa, ale też za smak i jakość, składamy na Wasze ręce przepis na pieczonego łososia MOWI z sałatką z fasolki szparagowej i rzodkiewki. Życzymy smacznego no i dużo zdrowia 🙂

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy łososia w duża kostkę, większą niż jeden kęs. Pokrojony na zbyt małe kawałki mógłby się za szybko przypiec i wysuszyć w piekarniku. 
  2. Pokrojonego łososia nacieramy przyprawami – solą, pieprzem, chrzanem i obtaczamy w czosnku niedźwiedzim. Kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym i chwilowo odstawiamy. 
  3. W tym czasie zajmujemy się fasolką szparagową, czyli ją blanszujemy. Blanszowanie to nic innego jak krótkie (3-5 min), ale intensywne gotowanie. Warzywa nabierają wtedy pełni koloru i smaku, ale nie tracą jędrności i chrupkości. Jeśli używamy mrożonej fasolki czas blanszowania powinien być krótszy – mrożone warzywa zazwyczaj są już po wstępnej obróbce termicznej. 
  4. Zblanszowaną fasolkę odcedzamy i hartujemy, czyli przelewamy lodowato zimną wodą. To zatrzyma proces gotowania, a fasolka będzie dokładnie taka jak chcemy.
  5. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki i przekładamy je do miski. Dorzucamy do nich fasolkę szparagową i przechodzimy do przygotowania dressingu.
  6. A przygotowanie dressingu to zazwyczaj ta sama historia, czyli dokładne wymieszanie składników. Tym razem sięgniemy po ponzu kikkoman, miód, musztardę, ocet ryżowy, drobno starty imbir i czarny sezam – i dokładnie je wymieszamy.
  7. Dressing przelewamy do miski z warzywami i mieszamy sałatkę. Bo warzywa z dressingiem to już pełnoprawna sałatka. 
  8. Zabieramy się za pieczenie łososia. Naczynie żaroodporne z kawałkami MOWI wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut. Celowo mówimy o tym na końcu – czas pieczenia jest w tym wypadku krótszy niż zwykle i musimy go dokładnie przypilnować. Nie chcemy nic przypalić.
  9. Upieczonego łososia układamy na sałatce. Gotowe! Wielka moc smaku a przepis na pieczonego łososia MOWI –  w sam raz na Wielkanoc!

Co jeśli powiemy Wam, że wielkanocne menu może być nie tylko pyszne, ale też lekkie i zdrowe? Czasami warto pożegnać się ze starymi przyzwyczajeniami, szczególnie jeśli w grę wchodzi Wasze dobre samopoczucie i kondycja. Łosoś MOWI służy pomocą. I mnóstwem przepisów na zdrowe święta 🙂

  • MOWI świeża porcja 150 g – 2 porcje
  • sól, pieprz – kilka szczypt do posypania
  • czosnek niedźwiedzi suszony – 1 łyżka
  • chrzan tarty – 1/2 łyżki
  • fasolka szparagowa zielona – 0,5 kg
  • rzodkiewki – 5-6 sztuk

składniki na dressing:

  • ponzu kikkoman – 2 łyżki
  • miód płynny – 1 łyżka
  • musztarda gruboziarnista – 1 łyżka
  • ocet ryżowy – 1 łyżka
  • imbir starty – 1/2 łyżeczki
  • sezam czarny – 1 łyżeczka