- Kawałki łososia MOWI ułóżcie w naczyniu żaroodpornym i posmarujcie sosem Teriyaki. Wcale nie musicie się martwić jak zrobić sos Teriyaki samodzielnie – ten z dobrego sklepu z produktami orientalnymi świetnie się sprawdzi.
- Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Posmarowany sosem Teriyaki łosoś w piekarniku powinien teraz spędzić 15 minut. W tym czasie zajmijcie się pozostałymi składnikami naszego orientalnego dania.
- Makaron wystarczy ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Z makaronem tak to już zazwyczaj bywa.
- Wszystkie warzywa kroimy na duże kawałki. Jeśli nie macie pewności jak obierać dynię piżmową, to podpowiadamy, że najłatwiej będzie ją najpierw pokroić, a potem obrać. Nie zapomnijcie też o wydrążeniu pestek.
- Pokrojone warzywa smażymy na mocno rozgrzanej patelni lub woku, na odrobinie oleju, przez około 2-3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do warzyw ugotowany makaron, olej sezamowy i sos sojowy, mieszamy. Teraz wystarczy już podać pieczonego łososia Teriyaki i cieszyć się jego smakiem.
- Makaron z warzywami przekładamy na talerz i układamy na nim łososia. Doprawiamy świeżymi listkami kolendry i podajemy z limonką pocięta w łódeczki. Kilka kropli świeżego soku limonki wyraźnie podkręci orientalny charakter tego dania.
Średnia długość życia w Japonii wynosi 84 lata i jest jedną z najwyższych na świecie. Swoją długowieczność Japończycy zawdzięczają przede wszystkim diecie bogatej w ryby, która ma zbawienny wpływ na ich zdrowie.
W MOWI bardzo się staramy, żeby zachęcić Was do częstego jedzenia ryb, a pieczony łosoś teriyaki to tylko jeden z wielu pomysłów na ich przyrządzanie. Spróbujcie naszych innych propozycji na pieczonego łososia: Pieczony łosoś z sałatką z fasolki szparagowej i rzodkiewki, Łosoś MOWI pieczony w zielonej herbacie z curry z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym, Pieczony łosoś MOWI z sałatką ze smażonych grzybów.