- Nasze dzieło zaczynamy od przygotowania groszku, który gotujemy w niewielkiej ilości wody – wystarczy jeżeli delikatnie go przykryje.
- Po chwili mieszamy go z masłem i miętą, tak aby powstało puree i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łosoś pieczony w piekarniku ma już pierwszego towarzysza na talerzu, a my mamy pyszny składnik naszego obiadu.
- Pora zabrać się za łososia MOWI. Nacieramy go delikatnie solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym i, jak wskazuje nazwa łosoś z piekarnika – wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na kilkanaście minut, tak aby nabrał pięknego koloru.
- Ten czas wykorzystujemy na przygotowanie reszty dania. Sałatka do ryby skomponuje się idealnie z puree i łososiem! Zaczynamy od umycia i osuszenia sałaty oraz radicchio – cykorii, która doda naszej potrawie nieco gorzkiego smaku.
- Przełamiemy go słodyczą fig, które także należy umyć oraz pokroić w plastry lub ćwiartki. Do tego dorzucamy umyte i pokrojone rzodkiewki i kolejny element potrawy jest niemal gotowy.
- Niemal, bo przed nami przygotowanie dressingu – w miseczce mieszamy miód, oliwę, musztardę oraz sok z cytryny. Mieszamy z uprzednio spreparowanymi warzywami i owocami i sałatka do ryby gotowa!
- Łosoś z piekarnika nie może dłużej czekać – układamy go na zielonym puree z groszku, sycimy oczy kolorystyką, dodajemy sałatę i… nareszcie można jeść! Mamy nadzieję, że ten przepis, w którym główną rolę odgrywa łosoś pieczony, przypadnie do gustu każdemu kulinarnemu artyście!
- Asia
- Europe
- North America
- Global