Pieczony łosoś MOWI i sałatka makaronowa z warzywami - MOWI

OBIAD

Pieczony łosoś MOWI i sałatka makaronowa z warzywami

30 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Pieczony łosoś MOWI i sałatka makaronowa z warzywami

Kuchenną krzątaninę rozpoczynamy od przygotowania sosu z różowego pieprzu, który sprawi, że pieczony łosoś MOWI po raz kolejny zawita w rejony nieoczywistych smaków. Jeśli śledzicie nasze przepisy, wiecie już, że sos to efekt najprostszej na świecie czynności, jaką jest mieszanie. A w tym jesteśmy w tym naprawdę świetni! Jednak żeby nie wyjść z wprawy – dobrze nam zrobi kolejna treningowa przebieżka i wymieszanie różowego pieprzu, cukru i syropu klonowego! Zmieszanym (ale nie wstrząśniętym) sosem smarujemy łososia ułożonego w żaroodpornym naczyniu, a następnie wysyłamy go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W piekarniku pieczony łosoś spędzi 10 minut, dając nam czas, w którym powstanie sałatka makaronowa.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, koniecznie w wersji al dente, czyli tak, jak nakazuje kuchnia włoska. Nie chcemy tu nikogo obrazić, ale – naszym zdaniem – długo gotowany, miękki makaron po prostu przestaje być makaronem, a staje się ciepłą kluchą. A ciepłe kluchy nieszczególnie nas kręcą – zarówno w kuchni jak i w życiu. Do gotującego makaronu stopniowo wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa – w kolejności od najtwardszego do najbardziej miękkiego. Jeśli właśnie dopadł Was niepokój, że tego nie ogarniecie, podpowiadamy, że właściwa kolejność to: marchewka, papryka, cukinia. Makaron i warzywa odcedzamy, a następnie studzimy, płucząc zimną wodą. Kiedy wystygną mieszamy je z sokiem cytryny, oliwą i drobno posiekaną bazylią. Sałatka makaronowa jest gotowa!

Sałatka makaronowa trafia na talerz, po chwili dołącza do niej pieczony łosoś. Aby potrawie dodać szyku przyozdabiamy ją jeszcze młodymi liśćmi czerwonego szczawiu. Wszakże Włochy to nie tylko kuchnia włoska, ale także włoski szyk!

 

MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 2 łyżki rozgniecionego różowego pieprzu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 sztuki pokrojonej w kostkę cukinii
  • 2 kubki ugotowanego drobnego makaronu
  • 1 sztuka pokrojonej w kostkę marchewki
  • 1 sztuka pokrojonej w kostkę żółtej papryki
  • 1/2 sztuki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • kilka sztuk liści zielonego szczawiu