Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Pankejki szpinakowe z łososiem

Pankejki szpinakowe z łososiem

na miłość do natury norwedzy mówią “friluftsliv”. my mówimy na nią “mowi”

20
Czas przygotowania
średni
Poziom trudności

Puszyste, delikatne i pyszne pankejki, rodem z Ameryki, a do tego zdrowy szpinak, łosoś, bryndza i granat? Trudno wyobrazić sobie ciekawsze śniadanie, kolację, lunch, czy o którejkolwiek porze dnia będziemy chcieli taki posiłek sobie przygotować. To norwesko-amerykańskie połączenie smaków nie może się nie udać. Proste i wyrafinowane jednocześnie. Co i jak łączymy by ten mariaż nazwany przez nas “pankejki szpinakowe z łososiem” mógł dojść do skutku?

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki pankejków dokładnie miksujemy, podśpiewując pod nosem “zielono mi”, bo taki właśnie kolor uzyska ciasto po dodaniu szpinaku. 
  2. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z dwóch stron. Jeśli chcemy przyspieszyć proces, możemy smażyć na 2 patelniach naraz. Jak mamy patelnię do pankejków będzie nam łatwiej, ale na zwykłej też znakomicie wychodzą. Niezależnie więc od wariantu efekt będzie ten sam. 
  3. Teraz lekko zielonkawe pankejki czekają grzecznie na resztę.A my już nie jesteśmy tacy zieloni w ich przygotowywaniu i następnym razem zrobimy je nie zaglądając nawet do przepisu…
  4. Robimy dressing mieszając wszystkie składniki w swojej ulubionej misce. I odstawiamy.
  5. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, pamiętając, że MOWI łosoś wędzony na zimno dzieli się doskonale, by łatwiej było się nim podzielić z innymi.
  6. Pankejki szpinakowe z łososiem podajemy po 2-3 sztuki, nakładając na wierzch ser bryndza i łososia wędzonego.
  7. Wszystko posypujemy pestkami granatu, rozmarynem i polewamy dressingiem.
  8. Patrzymy jak pankejki szpinakowe z łososiem szybko znikają z talerzy, zastanawiając się jaki kolejny przepis z łososiem MOWI przygotujemy za chwilę…

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić