1. Ziemniaki, cukinię i marchewkę obieramy, a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki.
2. Solimy i odstawiamy na kilkanaście minut. Tak, by puściły wodę , a nam by potem nie puściły
nerwy, że są za wilgotne.
3. Potem odsączamy je z nadmiaru wody, po prostu ją odlewając.
4. Tak przygotowaną masę przekładamy do większej miski, rozluźniamy widelcem, mieszamy
z jajkami i mąką, doprawiamy do smaku papryką, solą i pieprzem. Masa może wyglądać na
lekko suchą, ale tak powinno być, by placki wyszły nam wyjątkowo chrupiące.
5. Na rozgrzanej patelni smażymy – na niczym innym jak olej do smażenia – placki z dwóch
stron, po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
6. Następnie odkładamy je na położony na talerzu ręcznik papierowy do odsączenia
z tłuszczu.
7. Upieczone placki możemy włożyć do piekarnika nagrzanego do 120°C, aby nie wystygły,
zanim usmażymy kolejne.
8. Teraz placki warzywne z wędzonym łososiem są już prawie gotowe. Pozostaje nam je
udekorować, by były godne naszych królewskich podniebień, czyli…
9. …na wierzch nałożyć na nie łososia, kwaśną śmietanę, posypać wszystko szczypiorkiem
i kawiorem oraz udekorować plasterkami albo kawałkami cytryny.
- Asia
- Europe
- North America
- Global