- Zima to idealny czas na nasze mini zapiekanki z łososiem. Pora na świąteczne przekąski właśnie się zaczyna, więc pora zacząć od pora. Pozbywamy się jego korzenia i twardych liści, oczywiście za pomocą noża. Pozostałą część kroimy w grubą kostkę.
- Naszego pora będziemy podsmażać na maśle. W tym celu rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy tłuszcz. Wrzucamy pokrojonego pora i smażymy kilka minut na małym ogniu. Czekamy, aż delikatnie zmięknie, co jakiś czas mieszając.
- Na patelnię dodajemy teraz śmietankę i gałkę muszkatołową. Gotujemy kilkanaście minut, dopóki sos się nie zredukuje. Chcemy żeby zgęstniał, ale nie chcemy żeby się przypalił i dlatego pamiętamy o mieszaniu. To nie czas i nie miejsce na przypalanie. Mini zapiekanki z łososiem będą idealnie pyszne.
- Sos jest już gotowy, więc możemy poświęcić całą naszą uwagę łososiowi. Ma tak piękny kolor, że trudno byłoby teraz myśleć o czymkolwiek innym. Kroimy dwie sztuki łososia świeżego MOWI PURE w drobną kostkę i mieszamy z sosem.
- Ciasto filo kroimy na kwadraty trochę większe niż nasze foremki do muffinek. Bo właśnie takich foremek używamy. Do każdej z nich wkładamy po 3-4 kwadraty ciasta (warto każdy lekko obrócić przed włożeniem, żeby nie pokrywały się idealnie)
- Do foremek wyłożonych ciastem filo nakładamy porowo-łososiową masę. Posypujemy makiem, bo mak też ma fajny smak. A poza tym zrobi się bardziej świątecznie.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180o C i pieczemy kilkanaście minut. To już koniec tej opowieści o idealnej przekąsce na świąteczny stół. Pamiętajcie, żeby opowiedzieć ją swoim bliskim. Nasze mini zapiekanki z porem i łososiem są tego warte!
Smacznego!