- To dobry moment, żeby sprawdzić, czy mamy gofrownicę. Jeśli nie mamy, to polecamy taką inwestycję. Kosztuje mniej niż butelka dobrego wina, zmieści się do paczkomatu, przepisów na gofry z MOWI jest więcej, a świat nie kończy się na karnawale. Dlatego naprawdę warto.
- Oprócz gofrownicy przyda się nam także mikser. A jeśli nie mikser, to może chociaż odpowiednia końcówka do blendera. Miksujemy wszystkie składniki na ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Oczywiście można to zrobić bez miksera, proces potrwa nieco dłużej.
- Gofry z łososiem i ricottą to imprezowa przekąska, która powstanie w dosłownie kilka chwil! Odpalamy naszą nową (albo starą albo pożyczoną) gofrownicę, smarujemy ją małą ilością oleju i czekamy, aż się nagrzeje. Pewnie zgaśnie wtedy jakaś lampka.
- Przygotowujemy mini-gofry, czyli używamy mini-ilości ciasta. Wlewamy masę do gofrownicy i smażymy, dopóki nie zrobią się rumiane. Jeśli nie wyjdą od razu idealnie okrągłe, zawsze można je dociąć nożem.
- Jeżeli znacie nasze przepisy, to wiecie, że przygotowanie dressingów zazwyczaj sprowadza się do zmieszania wszystkich składników. I tym razem nie będzie inaczej – mieszamy.
- Ricotta sama w sobie jest super delikatna i kremowa. My podkręcimy ten efekt jeszcze bardziej! Odsączamy serek i jogurt na płóciennej ścierce lub filtrze do kawy. Po pozbyciu się nadmiaru cieczy, mieszamy dokładnie te dwa składniki.
- Gofry smarujemy dopiero co przygotowanym, kremowym serkiem. Układamy na nich plastry niezastąpionego wędzonego łososia MOWI. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy dressingiem. Brawo! Bo taka przekąska naprawdę zasługuje na oklaski.
Gotowe? Taki widok cieszy! Jeszcze bardziej cieszy smak i to, jak szybko znikają ze stołu. W każdej chwili można dorobić kolejną porcję, bo mini gofry z łososiem i ricottą powstają bardzo szybko. Twój imprezowy stół jeszcze nigdy nie wyglądał tak dobrze. Blasku dodała mu prawdziwa gwiazda wieczoru (i Twojej diety) – turbo zdrowy łosoś MOWI. Zapraszaj go częściej, przepisy czekają, a okazja zawsze się znajdzie
Smacznego!