- Przygotujcie dwie miseczki średniej wielkości, w pierwszej z nich zrobimy dressing. Wsypujemy płatki chili, zalewamy je miodem i dorzucamy orzechy laskowe. Dokładnie mieszamy łyżką i dressing gotowy.
- W drugiej miseczce powstanie sos. Wlewamy do niej jogurt, nakładamy pastę sezamową i dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Oczywiście mieszamy, ale na tym jeszcze nie koniec.
- Nasz jogurtowo-cytrynowy sos po wstępnym wymieszaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Próbujemy i, jeśli wszystko gra, mieszamy ponownie. Tym razem już na serio. Gładka, kremowa konsystencja to znak, że sos jest gotowy.
- Starczy już na dzisiaj tego mieszania – przyszedł czas krojenia. Jabłko i rzodkiewki kroimy zatem w cienkie plasterki, a figi na ćwiartki. Czas krojenia właśnie minął. Idziemy jak wakacyjna burza z tymi składnikami!
- Możecie wierzyć lub nie, ale nasza wakacyjna sałatka z łososiem i figami jest już prawie gotowa. Sięgamy więc po najlepszy możliwy talerz i zaczynamy idealną kompozycję smaków.
- Na środku talerza układamy plasterki jabłek i rzodkiewki. Swobodnym ruchem dorzucamy do nich figi pokrojone w ćwiartki.
- Łososia MOWI dzielimy palcami na mniejsze kawałki. Dopasujcie ich wielkość do swojej wizji idealnej sałatki i ułóżcie pośród pozostałych składników.
- Dodajemy jeszcze kilka kaparów i zbliżamy się do sałatkowej perfekcji. Sałatka z łososiem i figami zaczyna już wyglądać fantastycznie, ale wymaga jeszcze od nas dopieszczenia ostatnich szczegółów.
- Dlatego polewamy sałatkę dressingiem i dekorujemy kiełkami. Wygląda na to, że wszystko jest już za swoim miejscu. Podajemy z sosem jogurtowo-cytrynowym. Smacznego!
To taki przepis, w którym wszystko robi się szybko i wcale nie trzeba się napracować, żeby naprawdę dobrze zjeść. Z MOWI możecie sobie na to pozwolić, bo najlepszy smak i jakość są gwarantowane.
- Asia
- Europe
- North America
- Global