- Wiecie już, że wędzony łosoś MOWI to maestria smaku i aromatu. Ale całą dobroć, którą nosi w sobie wędzony łosoś MOWI możemy wznieść na jeszcze wyższy poziom, podgrzewając go przez 3-4 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. I właśnie od tego – używając żaroodpornego naczynia – zaczynamy naszą dzisiejszą kulinarną akcję.
- Jesteśmy w kręgu kuchni azjatyckiej, dlatego do przygotowania naszej potrawy użyjemy makaronu pochodzącego z tego właśnie regionu. Makaron azjatycki występuje w wielu wariantach, ale my proponujemy makaron chiński na bazie pszenicy i jajka.
- Makaron chiński gotujemy al dente (tu Azja zbliża się do Włoch), czyli około 5 minut.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa: ciachamy, krajamy, rozdrabniamy: pak choy kroimy na słupki, cebulę na plasterki, czosnek siekamy, imbir ścieramy na tarce.
- Następnie podsmażamy je na oliwie – najpierw cebulę, do której (kiedy już zmięknie) dorzucamy czosnek, imbir, a na końcu pak choya. Pak choy trafia na patelnię jako ostatni, ponieważ szybko nabiera miękkości, a chcemy, aby był jędrny, a jego struktura była wyczuwalna.
- Podsmażone warzywa mieszamy z sosem Hoisin (gotowym lub przygotowanym samodzielnie). Następnie dodajemy do nich ugotowany makaron chiński, bazylię i edamame (opcjonalnie).
- Całość wieńczy dodany na końcu, podgrzany w piekarniku wędzony łosoś MOWI. I oto on, łosoś z makaronem azjatyckim.
- Nie zapominamy też o kwaśno-ostrej sałatce z kolendrą, która swoją zielenią ciekawie kontrastuje z ciemnym kolorem naszego makaronu. Możecie ją przygotować jako pierwszą. Choćby po to, aby nie trzeba było ponownie odgrzewać przygotowanego makaronu.
Przepis na sałatkę jest prosty:
- Kroimy ogórka (słupki, kostka, talarki – kształt wedle uznania),dodajemy do niego kolendrę, sezam, chilli,wszystko zalewamy octem i mieszamy.
- Po kilku minutach odsączamy nadmiar octu i soku i… cieszymy się świeżym, orientalnym smakiem.
Jeżeli zachwycił Was łosoś z makaronem azjatyckim koniecznie musicie spróbować sałatki makaronowej z wędzonym łososiem, papryką, marchewką i oliwkami oraz pieczonyego łososia w sosie Teriyaki z makaronem i warzywami.