Łosoś z grilla z hummusem, ciecierzycą i pieczonym bakłażanem - MOWI
Łosoś z grilla z hummusem, ciecierzycą i pieczonym bakłażanem
Łosoś z grilla z hummusem, ciecierzycą i pieczonym bakłażanem

Grill

Łosoś z grilla z hummusem, ciecierzycą i pieczonym bakłażanem

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI Pure świeża porcja – 2 sztuki (1 opakowanie)

bakłażan – 1/2 sztuki (pokrojone w podłużne paski)

nasiona granatu – 1/4 kubka

sumak – 1 łyżeczka

dressing:

natka pietruszki – 3 łyżki (posiekana)

cytryna – 1/2 sztuki 

orzechy laskowe – kilka sztuk

czosnek – 1 ząbek 

oliwa z oliwek – 2 łyżki

sól, pieprz – do smaku

hummus:

ciecierzyca – 100 g (ugotowana) 

woda z ugotowanej ciecierzycy – 1/2 kubka

tahini (pasta sezamowa) – 1-2 łyżki

czosnek – 1/2 ząbka

sok z cytryny – 1/2 sztuki

kumin mielony – 1½ łyżeczki

sól, pieprz – do smaku

Łosoś z grilla z hummusem, ciecierzycą i pieczonym bakłażanem

A gdyby tak pod pretekstem grilla wybrać się w odległe zakamarki kuchni świata? MOWI uwielbia takie wyzwania, dlatego dziś zaprasza Was w kulinarne rewiry Bliskiego Wschodu. Grill to przyjemność sama w sobie, MOWI to czyste dobro, a Bliski Wschód to bakłażan i ciecierzyca. Co może z tego wyjść? Na przykład absolutnie przepyszny łosoś z grilla z hummusem!

Sposób przygotowania: 

  1. Zanim wyruszymy w naszą wyprawę po idealny smak grillowanego łososia, odpowiedzmy sobie na pytanie organizacyjne. Czy Wasza ciecierzyca jest już ugotowana? Jeśli tak, to zapraszamy do punktu 3. A jeśli nie, to widzimy się w punkcie 2.
  2. Przed ugotowaniem ciecierzycę trzeba namoczyć. I to przez całą noc. Zalewamy ją dużą ilością zimnej wody i zostawiamy w garnku do namoczenia. Następnego dnia całość gotujemy ze szczyptą soli. Kiedy woda zacznie już wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 1,5 godziny. (Jeśli Was to przerasta, zawsze zostaje gotowana ciecierzyca z puszki.) 
  3. A teraz szybki kurs robienia hummusu. Zobaczycie, jakie to proste. Ugotowaną ciecierzycę miksujemy w blenderze z pastą sezamową, sokiem z cytryny, czosnkiem, kuminem i wodą z gotowania ciecierzycy. Wszystko w odpowiednich proporcjach podanych powyżej.
  1. Jeśli Wasz hummus osiągnął już jednolitą i gładką konsystencję, doprawiamy go solą i pieprzem do smaku. Oczywiście możecie trochę ponaciągać proporcje składników hummusu – zgodnie ze swoim smakiem i uznaniem. My podaliśmy dosyć klasyczną opcję. 
  2. Pietruszkowy dressing sprawi, że nasz łosoś z grilla z hummusem nabierze ziołowo-owocowej świeżości. A z dressingami tak już bywa, że wystarczy zmiksować ich składniki. Gotowe? Teraz sami widzicie tę soczystą zieleń. To także dzięki niej Wasze talerze zamienią się w prawdziwą oazę najlepszych smaków.  
  3. Bakłażany możemy pokroić wzdłuż – w długie plastry albo słupki. Równie dobrze sprawdzą się plastry krojone w poprzek. Najważniejsze, żeby miały około 2-3 cm. Bo zbyt cienkie plastry spalą się na grillu. A jeśli już mowa o grillu, to grillujemy kawałki bakłażana z każdej strony po kilka minut.
  4. Jak wskazuje nazwa naszego dania, rodem z Baśni tysiąca i jednej nocy, łosoś z grilla z hummusem nie uda się bez łososia. Wrzućcie rybę od MOWI na rozgrzanego grilla i grillujcie z obu stron po 3-4 minuty.
  5. Na talerz nakładamy solidną porcję hummusu. Na niej układamy kawałki grillowanego łososia i bakłażana. Całość polewamy dressingiem i posypujemy pestkami granatu.

Cieszymy się, że daliście się namówić na tę podróż. A teraz Wy cieszcie się smakiem!

MOWI Pure świeża porcja – 2 sztuki (1 opakowanie)

bakłażan – 1/2 sztuki (pokrojone w podłużne paski)

nasiona granatu – 1/4 kubka

sumak – 1 łyżeczka

dressing:

natka pietruszki – 3 łyżki (posiekana)

cytryna – 1/2 sztuki 

orzechy laskowe – kilka sztuk

czosnek – 1 ząbek 

oliwa z oliwek – 2 łyżki

sól, pieprz – do smaku

hummus:

ciecierzyca – 100 g (ugotowana) 

woda z ugotowanej ciecierzycy – 1/2 kubka

tahini (pasta sezamowa) – 1-2 łyżki

czosnek – 1/2 ząbka

sok z cytryny – 1/2 sztuki

kumin mielony – 1½ łyżeczki

sól, pieprz – do smaku