- Przygotowujemy prostą, klasyczną marynatę, która doskonale podkręci smak łososia. W małym naczyniu mieszamy oliwę, zmielone ziele angielskie, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Żadnych kontrowersyjnych składników.
- Dokładnie smarujemy łososia marynatą i pozostawiamy na kilkanaście minut. Wcale nie musicie wkładać ryby do lodówki. Takie trzymanie łososia w temperaturze pokojowej, bezpośrednio przed przygotowaniem, to dobra praktyka.
- A kiedy łosoś się marynuje… sałatka się szykuje! Umytą, ale nieobraną cukinię kroimy w stylu julienne, czyli w bardzo cienkie paski lub słupki. Papryczkę chilli kroimy na plasterki. Mieszamy paski cukinii z pokrojonym chilli.
- Łosoś z grilla z sałatką to naprawdę orzeźwiające i soczyste danie. Ten efekt pomaga osiągnąć cytrynowo-miodowy dressing. Robimy go z oliwy, startej skórki cytryny, soku z cytryny, posiekanego koperku, soli i pieprzu. Wystarczy zmieszać składniki i dodać dressing do cukiniowej sałatki.
- Zamarynowanego już łososia będziemy grillować z dwóch stron. Najpierw układamy go na grillu skórą do dołu – warto to zapamiętać, bo to złota reguła grillowania. W zapamiętywaniu najbardziej pomagają rymy, a zatem… zacznij od skóry, by uniknąć awantury.
- Łosoś powinien się teraz pogrillować kilka minut. Musimy go obserwować, żeby nie przegapić idealnego momentu na obrócenie ryby na drugą stronę. Ten nadejdzie, kiedy ¾ ryby zmieni kolor na jaśniejszy. (Kolor zmienia się od dołu, pod wpływem ciepła.)
Grillowanie z obu stron powinno potrwać łącznie około 10 minut. Kiedy ryba jest gotowa, staje się sprężysta i krucha. Łatwo to sprawdzić, delikatnie naciskając łososia tylną stroną widelca. - Gotowe? Łosoś nie przykleja się do grilla? W takim razie możemy go już nakładać na talerze. Podajemy z sałatką z cukinii w orzeźwiającym, cytrynowo-miodowym sosie. Bo łosoś z grilla z sałatką jest nie lada gratką!
- Asia
- Europe
- North America
- Global