Łosoś z grilla z burakami i sosem z koziego sera
Łosoś z grilla z burakami i sosem z koziego sera

Obiad

Łosoś z grilla z burakami i sosem z koziego sera

25 min

Gotowania

3-4

Porcje

  • 4 kawałki łososia MOWI saku
  • 2 duże ugotowane buraki
  • 200 g sałaty Twojego wyboru
  • 1 garść orzeszków pinii lub nasion słonecznika
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny, świeżo wyciśnięty
  • 1 pęczek szczypioru
  • 100 ml gęstego jogurtu
  • 100 g koziego sera chevre
  • świeży tymianek do smaku
Łosoś z grilla z burakami i sosem z koziego sera

Czy łosoś z grilla może jeszcze kogoś zaskoczyć? Pewnie! Mamy dla Was oryginalny, ale też łatwy przepis na łososia MOWI. Zabieramy Was na wycieczkę – pomieszamy trochę inspiracji kuchnią francuską i polską, powiemy Wam jak grillować łososia, a przy okazji przygotujemy pyszny i zdrowy obiad. W końcu z wycieczek zawsze najlepiej pamiętamy dobre jedzenie.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznijmy od ugotowania buraków. Umyte i obrane warzywa zalejcie wodą w garnku i pozostawcie na kuchence do zagotowania. Czas gotowania buraków mierzcie od momentu wrzenia wody – powinno im wystarczyć 30 minut.
  2. Dressing z koziego sera chevre to kolejny etap naszej wycieczki. Aby go przygotować wystarczy zmieszać ser z jogurtem – utrzyjcie je na względnie jednolitą masę ale niech nie martwią Was grudki, mogą się pojawić. Doprawcie solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
  3. Sałaty to nie tylko zdrowy, ale też łatwy do przygotowania dodatek, o którym zawsze powinniśmy pamiętać. Naszą przyrządzimy w dosłownie kilka sekund. Umyjcie liście sałaty i ułóżcie je na dużym półmisku lub talerzu. Ugotowane buraki pokrójcie w cienkie plastry i ułóżcie na sałacie. Posypcie je orzeszkami pinii lub nasionami słonecznika i polejcie oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
    Czas na główną atrakcję naszej wycieczki i solidną dawkę zdrowia i kwasów Omega 3 – grillowanego łososia MOWI Saku.
  4. Sposobów na to jak grillować łososia jest co najmniej kilka, ale w tym wypadku najlepsze będzie grillowanie łososia na patelni do grillowania lub na domowym grillu. Dobrze ją rozgrzejcie i grillujcie łososia około 3-4 minut z każdej strony.
  5. Następny krok to grillowanie szczypioru – brzmi banalnie i takie też jest, ale uważajcie żeby nie przesadzić. Szczypior grillujcie krótko, około minuty, lub dopóki nie zauważycie, że lekko „więdnie”.
  6. Na przygotowanej wcześniej sałacie ułóżcie grillowany szczypior, a na nim łososia. Danie zwieńczcie świeżym tymiankiem, który nie tylko doprowadzi naszą kompozycję smaków do perfekcji, ale też będzie wspaniała dekoracją. Podajcie z sosem z sera chevre.

Francuz powiedziałby et voila, Polak powiedziałby gotowe, a my mówimy smacznego i proponujemy inne pyszności z grilla:  Grillowane szaszłyki z łososia z cukinią , Łosoś z grilla i sałatka z grillowanych szparagów,  Porcja grillowa z łososia MOWI – Karaibskie barbeque.

  • 4 kawałki łososia MOWI saku
  • 2 duże ugotowane buraki
  • 200 g sałaty Twojego wyboru
  • 1 garść orzeszków pinii lub nasion słonecznika
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny, świeżo wyciśnięty
  • 1 pęczek szczypioru
  • 100 ml gęstego jogurtu
  • 100 g koziego sera chevre
  • świeży tymianek do smaku