- Zacznijmy od ugotowania buraków. Umyte i obrane warzywa zalejcie wodą w garnku i pozostawcie na kuchence do zagotowania. Czas gotowania buraków mierzcie od momentu wrzenia wody – powinno im wystarczyć 30 minut.
- Dressing z koziego sera chevre to kolejny etap naszej wycieczki. Aby go przygotować wystarczy zmieszać ser z jogurtem – utrzyjcie je na względnie jednolitą masę ale niech nie martwią Was grudki, mogą się pojawić. Doprawcie solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
- Sałaty to nie tylko zdrowy, ale też łatwy do przygotowania dodatek, o którym zawsze powinniśmy pamiętać. Naszą przyrządzimy w dosłownie kilka sekund. Umyjcie liście sałaty i ułóżcie je na dużym półmisku lub talerzu. Ugotowane buraki pokrójcie w cienkie plastry i ułóżcie na sałacie. Posypcie je orzeszkami pinii lub nasionami słonecznika i polejcie oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Czas na główną atrakcję naszej wycieczki i solidną dawkę zdrowia i kwasów Omega 3 – grillowanego łososia MOWI Saku. - Sposobów na to jak grillować łososia jest co najmniej kilka, ale w tym wypadku najlepsze będzie grillowanie łososia na patelni do grillowania lub na domowym grillu. Dobrze ją rozgrzejcie i grillujcie łososia około 3-4 minut z każdej strony.
- Następny krok to grillowanie szczypioru – brzmi banalnie i takie też jest, ale uważajcie żeby nie przesadzić. Szczypior grillujcie krótko, około minuty, lub dopóki nie zauważycie, że lekko „więdnie”.
- Na przygotowanej wcześniej sałacie ułóżcie grillowany szczypior, a na nim łososia. Danie zwieńczcie świeżym tymiankiem, który nie tylko doprowadzi naszą kompozycję smaków do perfekcji, ale też będzie wspaniała dekoracją. Podajcie z sosem z sera chevre.
Francuz powiedziałby et voila, Polak powiedziałby gotowe, a my mówimy smacznego i proponujemy inne pyszności z grilla: Grillowane szaszłyki z łososia z cukinią , Łosoś z grilla i sałatka z grillowanych szparagów, Porcja grillowa z łososia MOWI – Karaibskie barbeque.