- Każdy szanujący się makaron ma na opakowaniu instrukcję gotowania. Postępuj zgodnie z jej wytycznymi i ugotuj makaron orcchiette al dente. Od siebie możemy dodać jedynie sprytną wskazówkę, dzięki której zaoszczędzisz jeszcze więcej czasu. Oto ona: sól wydłuża proces gotowania, dlatego dodaj ją dopiero do wrzącej wody.
W trakcie gotowania makaronu przygotuj pozostałe składniki. Żeby to zrobić, wystarczą Ci podstawowe kuchenne sprzęty: deska do krojenia, nóż i patelnia. Czasami tak niewiele trzeba, to miłe.
- Czosnek posiekaj nożem na drobne kawałki. Krojenie czosnku ma tę przewagę nad wyciskaniem przez praskę, że trudniej go potem spalić. Już nie mówiąc o tym o ile łatwiej umyć nóż, niż taką wyciskarkę…
- Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż czosnek na małym ogniu. Kilka razy zamieszaj i już po chwili czosnek powinien być gotowy. Poinformuje Cię o tym jego aromat i jasnozłota, szklista barwa.
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj czerwony pieprz do czosnku. Starannie wymieszaj składniki. Czosnek i pieprz to zgrany duet, ale potrzebują chwili, żeby się przegryźć. Dzięki temu połączeniu łosoś MOWI z makaronem orchiette zyska niepowtarzalną głębie smaku.
- Pewnie została jeszcze minuta do końca gotowania makaronu? Poczekaj, dasz radę. Po jej upływie pamiętaj, żeby ugotowany makaron odcedzić i koniecznie przelać zimną wodą. Dzięki takiemu hartowaniu zatrzymasz proces gotowania i unikniesz rozgotowania makaronu.
- Ugotowany i zahartowany makaron dokładnie wymieszaj z czosnkiem i bazylią. Łosoś MOWI z makaronem orcchiette będzie pyszny. I to już za moment!
Podziel łososia na mniejsze kawałki i dodaj do makaronu. Masz teraz chwilę, żeby pozachwycać się genialną prostotą tego dania. A już za chwilę będziesz się zachwycać jego smakiem ?
- Asia
- Europe
- North America
- Global