Łosoś MOWI wędzony na ciepło i wiosenna sałatka ze szparagami
Łosoś MOWI wędzony na ciepło i wiosenna sałatka ze szparagami

Obiad

Łosoś MOWI wędzony na ciepło i wiosenna sałatka ze szparagami

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI łosoś wędzony na ciepło – 2 porcje
  • kuskus gruby (izraelski) – 1 kubek
  • parmezan – kilka płatków
  • szparagi zielone – 1 pęczek
  • kapary jabłkowe – kilka sztuk
  • rzodkiewka – kilka sztuk
  • mięta – kilkanaście listków
  • pomarańcza – 1 sztuka 
  • feta – 100g
  • oliwa – 2 łyżki
  • papryka słodka wędzona – 1/2 łyżeczki
  • curry – 1/2 łyżeczki
Łosoś MOWI wędzony na ciepło i wiosenna sałatka ze szparagami

Szparagi to wiosenny klasyk – nadają się do gotowania, smażenia, grillowania, a ich nienachalny smak pasuje do innych, wyrazistych składników. Dobrze przeczuwacie, że mówiąc o innych składnikach mamy na myśli łososia MOWI. Tym razem nasza propozycja to łosoś wędzony, a z nim wiosenna sałatka z kuskusem i szparagami właśnie!

Sposób przygotowania:

Zanim zestaw łosoś wędzony + szparagi zawita na naszym talerzu – przygotujmy kaszę kuskus, z której powstanie wiosenna sałatka. My wybraliśmy kuskus izraelski, który jest większy i bardziej sycący, bo wiosenna sałatka ma być nie tylko smaczna – dobrze, abyśmy mogli się nią także najeść! O ile drobny kuskus przyrządzamy w biegu, zalewając go wrzątkiem – kuskus izraelski przygotujecie raczej w tempie spacerowym. Ale wciąż nie zajmie Wam to więcej niż 8-10 minut. 

  1. Wystarczy wrzucić kuskus do garnka, zalać go wodą ok. 2 cm ponad poziom kaszy, podkręcić gaz i gotować, aż kuskus izraelski wchłonie wodę i napęcznieje.  
  2. W tym czasie zabieramy się za zielone szparagi, które mają tę przewagę nad białymi, że nie trzeba ich obierać. Wystarczy odłamać ich końcówki. Kroimy je na ok. 4 cm kawałki i pod koniec gotowania kaszy wrzucamy do wspólnego garnka. 
  3. Szparagi – aby były jędrne – nie mogą zażywać długiej kąpieli we wrzątku, dlatego 2 minuty gotowania z kaszą kuskus będą dla nich idealne!
  4. Ugotowane szparagi i kuskus izraelski odstawiamy do wystygnięcia. Ćwiczymy też silną wolę i poskramiamy pokusę zjedzenia choćby jednego szparaga! Aby było Wam łatwiej – zajmijcie czymś ręce i głowę, czyli pokrójcie rzodkiewki (na połówki) i obraną pomarańczę (na paski). 
  5. Jest to także odpowiedni moment, aby łosoś wędzony trafił na kilka minut do piekarnika. Wykorzystajcie ten czas, aby wymieszać wszystkie składniki sałatki, czyli kuskus izraelski, szparagi, rzodkiewki, kapary, miętę i pokruszoną fetę. To też moment na doprawienie ich dressingiem z oliwy, papryki, curry i parmezanu.
  6. Czas na finał: łosoś wędzony trafia z piekarnika na talerz, na którym czeka na niego świeża wiosenna sałatka, a Wy odpuszczacie sobie silną wolę. Smacznego!

Wiosna to nie pora roku, ale stan umysłu, który może trwać wiecznie – wystarczy optymizm i menu, w którym dominują świeżość i sezonowe warzywa, na przykład szparagi! Wyczuwamy Wasze wątpliwości – skoro są sezonowe, nie mogą być zawsze dostępne. Niezupełnie… Wystarczy je zamrozić, a wiosna będzie u Was gościć tak często, jak chcecie. 

  • MOWI łosoś wędzony na ciepło – 2 porcje
  • kuskus gruby (izraelski) – 1 kubek
  • parmezan – kilka płatków
  • szparagi zielone – 1 pęczek
  • kapary jabłkowe – kilka sztuk
  • rzodkiewka – kilka sztuk
  • mięta – kilkanaście listków
  • pomarańcza – 1 sztuka 
  • feta – 100g
  • oliwa – 2 łyżki
  • papryka słodka wędzona – 1/2 łyżeczki
  • curry – 1/2 łyżeczki