- Zacznijmy od krakersów. Lista składników wskazywałaby na zadanie dla szefa kuchni, jednakże wymagają tylko wymieszania i upieczenia. W misce mieszamy suche składniki, dodajemy wodę i syrop. Odstawiamy na 30 minut.
- Średniej wielkości blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczką rozsmarowujemy na blasze masę na grubość ok. 0,5 cm. Pieczemy w temp. 180 st.C około 15-20 minut. Opcjonalnie, by nadać lepszej chrupkości przekładamy na drugą stronę i pieczemy kilka minut. Studzimy około 30 minut.
- Teraz sos. Uwaga, to będzie najtrudniejsza część przepisu. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Przygotujmy pikle z ogórka: ogórka obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry, a z pozostałych składników (imbiru, octu, cukru i soli) robimy marynatę.
- Ogórki zalewamy marynatą i pozostawiamy na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Odcedzamy.
- Czas połączyć nasze składniki w idealną całość: krakersy smarujemy sosem. Układamy na nich łososia, awokado, ser, piklowane ogórki, kiełki i sałatę. Nakładamy drugą kromkę i delikatnie dociskamy. Kromki chleba smarujemy sosem. Układamy łososia, awokado, ser, piklowane ogórki, kiełki i sałatę.
- Nakładamy drugą kromkę i delikatnie dociskamy. Możemy tak w nieskończoność, albo dopóki nie skończą się nam pikle. Uważajcie krakersy z łososiem znikają bardzo szybko!
Smacznego!