Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Grzanki zapiekane z pastą awokado z tatarem z gotowanej krewetki i wędzonym łososiem

Grzanki zapiekane z pastą awokado z tatarem z gotowanej krewetki i wędzonym łososiem

kto bardziej kocha naturę…? turyści, naturyści czy norwescy rybacy?

20 min
Czas przygotowania
Łatwy
Poziom trudności

Lubisz ciekawe połączenia smaków? Nie jest Ci straszna czekolada z chilli i pizza z ananasem? Mamy coś, co Ci się spodoba – grzanki zapiekane z wędzonym łososiem MOWI, krewetkami i pastą z awokado. TO TEN SMAK! Niesamowite połączenie owoców morza zachwyci Cię unikalnym smakiem, a przy okazji wzmocni o dawkę witamin i minerałów potrzebnych każdego dnia. To szybka przekąska idealna na lunch!

Przygotowanie

  1. Poszukiwania smaku zaczynamy od zielonej pasty. Wyjmujemy miskę i blender z szafki i zabieramy się za łączenie składników w doskonałą, łatwą do smarowania całość. Do miseczki wkładamy 4 łyżki jogurtu, kilka gałązek kolendry, skrapiamy je sokiem z ¼ cytryny, dodajemy ½ pokrojonego w kostkę awokado, a na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko blendujemy na jednolitą masę i odstawiamy. Będzie to baza łącząca grzanki z morskimi pysznościami.
  2. Następnie przyrządzamy tatara z krewetek. Pokrojone w małą kostkę 2 sztuki krewetek 16/20 wrzucamy do oddzielnego naczynia, dodajemy do naszych owoców morza 1/4 łyżeczki posiekanego chili, a na koniec zalewamy wszystko łyżeczką oleju sezamowego. Mieszamy, aby smaki mogły się połączyć. Do naszego farszu krewetkowego wsypujemy ½ łyżeczki czarnego sezamu i jeszcze raz energicznie mieszamy.
  3. Czas na finalne starcie. Kromki chleba możemy zgrillować, jeśli lubicie chlebek z grilla, ale świetnym zamiennikiem jest również domowy piekarnik. Zarumieniamy kromki do uzyskania naszego ulubionego poziomu chrupkości. Gdy uznamy, że są w punkt, dokładnie takie jak lubimy, możemy przystąpić do łączenia składników.
  4. Polecamy na początek posmarować grzanki pastą, a potem położyć na nich tatara z krewetek. Na taki podkład kładziemy 4 plastry wędzonego na zimno łososia MOWI, który doskonale nadaje się do tego typu odważnych dań.
  5. Proponujemy zwinąć 2 plasterki w ruloniki i położyć je obok siebie na jednej kromce chleba i z wierzchu posypać łyżką szczypiorku – nasze grzanki są już gotowe! Nareszcie możesz usiąść i rozkoszować się nowym, niecodziennym smakiem z Mowi.

TO STĄD TEN SMAK!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić