Grzanki zapiekane z pastą awokado z tatarem z gotowanej krewetki i wędzonym łososiem MOWI - MOWI
Grzanki zapiekane z pastą awokado z tatarem z gotowanej krewetki i wędzonym łososiem MOWI
Grzanki zapiekane z pastą awokado z tatarem z gotowanej krewetki i wędzonym łososiem MOWI

Śniadanie

Grzanki zapiekane z pastą awokado z tatarem z gotowanej krewetki i wędzonym łososiem MOWI

20 MIN

Gotowania

2

Porcje

  • Łosoś MOWI wędzony na zimno – 4 plastry
  • Chleb – 2 kromki
  • Szczypiorek – 1 łyżeczka
  • Jogurt – 4 łyżki
  • Awokado – ½ sztuki
  • Sok z ¼ cytryny
  • Kolendra – kilka gałązek 
  • Krewetka 16/20 – 2 sztuki
  • Sezam czarny – ½ łyżeczki
  • Olej sezamowy – 1 łyżeczka
  • Chili posiekane – ¼ łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
Grzanki zapiekane z pastą awokado z tatarem z gotowanej krewetki i wędzonym łososiem MOWI

Lubisz ciekawe połączenia smaków? Nie jest Ci straszna czekolada z chilli i pizza z ananasem? Mamy coś, co Ci się spodoba – grzanki zapiekane z wędzonym łososiem MOWI, krewetkami i pastą z awokado. TO TEN SMAK! Niesamowite połączenie owoców morza zachwyci Cię unikalnym smakiem, a przy okazji wzmocni o dawkę witamin i minerałów potrzebnych każdego dnia. To szybka przekąska idealna na lunch!

Przepis na grzanki z łososiem:

  1. Poszukiwania smaku zaczynamy od zielonej pasty. Wyjmujemy miskę i blender z szafki i zabieramy się za łączenie składników w doskonałą, łatwą do smarowania całość. Do miseczki wkładamy 4 łyżki jogurtu, kilka gałązek kolendry, skrapiamy je sokiem z ¼ cytryny, dodajemy ½ pokrojonego w kostkę awokado, a na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko blendujemy na jednolitą masę i odstawiamy. Będzie to baza łącząca grzanki z morskimi pysznościami.
  2. Następnie przyrządzamy tatara z krewetek. Pokrojone w małą kostkę 2 sztuki krewetek 16/20 wrzucamy do oddzielnego naczynia, dodajemy do naszych owoców morza 1/4 łyżeczki posiekanego chili, a na koniec zalewamy wszystko łyżeczką oleju sezamowego. Mieszamy, aby smaki mogły się połączyć. Do naszego farszu krewetkowego wsypujemy ½ łyżeczki czarnego sezamu i jeszcze raz energicznie mieszamy.
  3. Czas na finalne starcie. Kromki chleba możemy zgrillować, jeśli lubicie chlebek z grilla, ale świetnym zamiennikiem jest również domowy piekarnik. Zarumieniamy kromki do uzyskania naszego ulubionego poziomu chrupkości. Gdy uznamy, że są w punkt, dokładnie takie jak lubimy, możemy przystąpić do łączenia składników. 
  4. Polecamy na początek posmarować grzanki pastą, a potem położyć na nich tatara z krewetek. Na taki podkład kładziemy 4 plastry wędzonego na zimno łososia MOWI, który doskonale nadaje się do tego typu odważnych dań.
  5. Proponujemy zwinąć 2 plasterki w ruloniki i położyć je obok siebie na jednej kromce chleba i z wierzchu posypać łyżką szczypiorku – nasze grzanki są już gotowe! Nareszcie możesz usiąść i rozkoszować się nowym, niecodziennym smakiem z Mowi. 

TO STĄD TEN SMAK!

  • Łosoś MOWI wędzony na zimno – 4 plastry
  • Chleb – 2 kromki
  • Szczypiorek – 1 łyżeczka
  • Jogurt – 4 łyżki
  • Awokado – ½ sztuki
  • Sok z ¼ cytryny
  • Kolendra – kilka gałązek 
  • Krewetka 16/20 – 2 sztuki
  • Sezam czarny – ½ łyżeczki
  • Olej sezamowy – 1 łyżeczka
  • Chili posiekane – ¼ łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz