- Do średniej wielkości garnuszka wrzucamy żurawinę, cukier trzcinowy oraz wlewamy sok z pomarańczy. Gotujemy na średnim ogniu do uzyskania gęstego sosu. Pamiętajmy aby mieszać od czasu do czasu.
- Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekaną szalotkę wraz z wyciśniętym czosnkiem, chwilę podsmażamy.
- Kiedy czosnek już się zarumieni i przybierze złocisty kolor, dodajemy pokrojone boczniaki i chwilę smażymy.
- Dodajemy rozdrobnione orzechy laskowe, posiekaną natkę pietruszki oraz miód – mieszamy i odstawiamy z ognia.
- Teraz przechodzimy do robienia grzanek! Pokrojoną w kromki bagietkę grillujemy do chrupkości. Możemy to zrobić używając specjalnej patelni do grillowania lub piekarnika.
- Na talerzu układamy chrupiące grzanki i smarujemy je sosem z żurawiny.
- Układamy na nich plasterki smakowitego wędzonego na zimno łososia MOWI, a na samą górę kładziemy podsmażonego boczniaka w orzechach i miodzie.
- Talerz możemy udekorować listkami czerwonego szczawiu i posypać solą oraz pieprzem do smaku. Smacznego!
Łosoś MOWI został uznany za najzdrowsze źródło białka zwierzęcego. Bardzo bogate w białko są również boczniaki! To wspaniałe grzyby, które bez problemu kupimy przez cały rok. Sami teraz widzicie jak sprytnie układamy dla Was przepisy! Pomyślelibyście, że grzanki z boczniakami mogą się okazać posiłkiem wysoce bogatym w białko?