- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, w międzyczasie zajmij się przygotowaniem szaszłyków i ziemniaczanych łódeczek.
- Pokrój łososia, cukinię i cebulę na średnie kawałki podobnej wielkości i naprzemiennie nabij je na patyczki do szaszłyków. Na razie odłóż je na bok.
- Pieczone łódeczki ziemniaczane są powszechnie znane i lubiane, zaserwuj je jako dodatek do szaszłyków. Obierz ziemniaki i pokrój w łódeczki. Umieść je na blasze, polej odrobiną oleju i sokiem z cytryny, a następnie posyp solą i pieprzem. Piecz w piekarniku aż będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, czyli około 35 minut.
- Przygotowanie dipu będzie bardzo proste, na tyle proste, że ma szansę Cię rozbawić, uwaga: zmieszaj śmietanę z wasabi.
- Skoro już poinstruowaliśmy Cię jak piec łódeczki w piekarniku, to przypuszczamy, że nie masz grilla ogrodowego pod ręką. Nic nie szkodzi. Szaszłyki zgrilluj na patelni do grillowania lub kuchennym grillu. Ważne, żeby robić to w wysokiej temperaturze i często je obracać.
- Szaszłyki z grilla serwuj na liściach ulubionej sałaty, to podkręci ich letni, wakacyjny wygląd. Posyp je posiekanym szczypiorkiem i podawaj z pieczonymi łódeczkami ziemniaczanymi, dipem z wasabi i ćwiartkami cytryny.
Pewnie ciągle się zastanawiasz co sprawia, że grillowane szaszłyki z łososiem tak nas kręcą. Naszym zdaniem może chodzić o to, że kojarzą nam się z latem i czasem spędzonym z bliskimi. Dlatego dłużej nie czekaj – skrzyknij znajomych i spraw im frajdę szaszłykami z łososiem z grilla podanymi z ziemniaczanymi łódeczkami. Gwarantujemy, że wszystkim będzie smakowało!