Bouillabaisse- francuska zupa rybna z łososia
Bouillabaisse- francuska zupa rybna z łososia

Kolacja

Bouillabaisse- francuska zupa rybna z łososia

30 min

Gotowania

2-3

Porcje

  • 500g łososia MOWI
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 zielone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • 3 łyżki stołowe przecieru  pomidorowego
  • 4 pomidory
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 300 ml białego wina
  • 800 ml bulionu rybnego lub bulionu ze skorupiaków
  • sok z 1 cytryny, świeżo wyciśnięty
  • 1/2 g szafranu
  • sól i pieprz do smaku 
  • do serwowania: sos aioli, chleb i świeża natka pietruszki
Bouillabaisse- francuska zupa rybna z łososia

Bouillabaisse – pod tym zaklęciem kryje się francuska zupa rybna. To wykwintne danie wprost z francuskiej riwiery, z którym świetnie sobie poradzicie! Sami nie jesteśmy pewni jak poprawnie wymówić tę nazwę, wiemy za to jak przyrządzić doskonałą zupę rybną z łososiem. Z MOWI osiągnięcie wyżyny francuskiej sztuki kulinarnej, a z zachwytu powiecie oh là là!

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój świeżego łososia MOWI w drobne kawałki i na razie pozostaw go na boku, na przykład na talerzu albo w miseczce. 
  2. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w paski. Następnie drobno posiekaj czosnek i papryczkę chilli.
  3. W dużym garnku rozgrzej olej i chwilę podsmaż warzywa na średnim ogniu, często mieszając. Zeszklona cebula to zazwyczaj dobry znak, że czas zakończyć podsmażanie. 
  4. Do garnka dodaj przecier pomidorowy i pokrojone pomidory. Dorzuć także nasiona kopru włoskiego i gwiazdki anyżu. Dolej bulion i białe wino. Zamieszaj i gotuj przez około 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  5. Pod koniec gotowania dodaj do wywaru sok z cytryny, szafran oraz sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszaj.
  6. Wywar jest już gotowy, zdejmij go z ognia i dodaj łososia do zupy. Pozwól aby pokrojona ryba leżała w gorącym wywarze przez około 5 minut przed podaniem. W tym czasie łosoś zdąży nabrać pełni smaku i lekko się podgotuje, zachowując swoją naturalną jędrność i soczystość. 
  7. Jak podawać zupę rybną? To proste. Wybierz ulubione głębokie talerze, przelej do nich bouillabaisse z łososiem MOWI i udekoruj natką pietruszki. Idealnym dopełnieniem rybnego wywaru będzie świeże pieczywo podane z sosem aioli.

Francuska zupa rybna to dla nas przede wszystkim ryba, a dopiero potem zupa. Jeśli nie do końca rozumiecie o co nam chodzi, to już za chwilę, wraz z pierwszym kęsem świeżego łososia MOWI wyłowionego z bouillabaisse, wszystko będzie jasne. To nasza morska poezja smaków, którą zawdzięczamy naturze. 

  • 500g łososia MOWI
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 zielone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • 3 łyżki stołowe przecieru  pomidorowego
  • 4 pomidory
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 300 ml białego wina
  • 800 ml bulionu rybnego lub bulionu ze skorupiaków
  • sok z 1 cytryny, świeżo wyciśnięty
  • 1/2 g szafranu
  • sól i pieprz do smaku 
  • do serwowania: sos aioli, chleb i świeża natka pietruszki