- Pokrój świeżego łososia MOWI w drobne kawałki i na razie pozostaw go na boku, na przykład na talerzu albo w miseczce.
- Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w paski. Następnie drobno posiekaj czosnek i papryczkę chilli.
- W dużym garnku rozgrzej olej i chwilę podsmaż warzywa na średnim ogniu, często mieszając. Zeszklona cebula to zazwyczaj dobry znak, że czas zakończyć podsmażanie.
- Do garnka dodaj przecier pomidorowy i pokrojone pomidory. Dorzuć także nasiona kopru włoskiego i gwiazdki anyżu. Dolej bulion i białe wino. Zamieszaj i gotuj przez około 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Pod koniec gotowania dodaj do wywaru sok z cytryny, szafran oraz sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszaj.
- Wywar jest już gotowy, zdejmij go z ognia i dodaj łososia do zupy. Pozwól aby pokrojona ryba leżała w gorącym wywarze przez około 5 minut przed podaniem. W tym czasie łosoś zdąży nabrać pełni smaku i lekko się podgotuje, zachowując swoją naturalną jędrność i soczystość.
- Jak podawać zupę rybną? To proste. Wybierz ulubione głębokie talerze, przelej do nich bouillabaisse z łososiem MOWI i udekoruj natką pietruszki. Idealnym dopełnieniem rybnego wywaru będzie świeże pieczywo podane z sosem aioli.
Francuska zupa rybna to dla nas przede wszystkim ryba, a dopiero potem zupa. Jeśli nie do końca rozumiecie o co nam chodzi, to już za chwilę, wraz z pierwszym kęsem świeżego łososia MOWI wyłowionego z bouillabaisse, wszystko będzie jasne. To nasza morska poezja smaków, którą zawdzięczamy naturze.