Bliny z łososiem MOWI i śmietaną koperkową - MOWI
Bliny z łososiem MOWI i śmietaną koperkową
Bliny z łososiem MOWI i śmietaną koperkową

Święta

Bliny z łososiem MOWI i śmietaną koperkową

60 MIN

Gotowania

2

Porcje

Bliny z łososiem MOWI i śmietaną koperkową

Bliny z łososiem – klasyka kresowej kuchni. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. Wyglądające jak naleśniki z łososiem danie, które przyrządzicie szybko, a jego smak sprawi, że będziecie do niego wracać. Nie bez przyczyny właśnie to danie przetrwało stulecia i jest podawane w praktycznie niezmienionej formie. Zresztą – pysznych rzeczy nie należy poprawiać. Przekonajcie się o tym sami, wystarczy kilkanaście minut w kuchni w towarzystwie niezbędnych składników, wśród których króluje oczywiście łosoś MOWI. W końcu jak bliny z łososiem, to bliny z łososiem! Zaczynamy!

Sposób przygotowania:

  1. Bliny z łososiem zaczynam przygotowywać tak, jak robiły to nasze babcie, babcie naszych babć, a nawet ich babcie (zakładając, że mieszkały na Kresach i jadły bliny) – od mycia ziemniaków i pieczenia ich w wysokiej temperaturze. 
  2. Mamy XXI wiek więc zamiast pieca używamy piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza, a cała operacja powinna zająć nam około 45 minut. Naleśniki z łososiem przygotujemy w niewiele dłuższym czasie…
  3. Nie marnujemy tych 3 kwadransów – zamiast leniwie leżeć na kanapie miksujemy jajka z koperkiem na jednolitą zieloną masę, która niebawem uzupełni bliny z łososiem. Dopiero po tym, nie trwającym zbyt długo zadaniu, możemy się położyć i czekać na upieczenie ziemniaków. 
  4. Kiedy już będą gotowe przecieramy je przez praskę lub sito i dodajemy do nich śmietanę. Tę masę mieszamy aż osiągnie jednolitą konsystencję i wrzucamy do niej resztę składników z przepisu. I znów mieszamy. Tak, tak właśnie na tym polega urok i prostota naszego przepisu na bliny z łososiem. 
  5. Kiedy składniki są już połączone dodajemy przygotowane wcześniej jajka z koperkiem.
    Pora zrobić naleśniki z łososiem. 
  6. W tym celu przelewamy przygotowaną masę na suchą patelnię teflonową – oczywiście nie wylewamy całości, tylko staramy się usmażyć porządnego naleśnika…
  7. Kiedy ciasto jest już gotowe wykładamy je na talerz, na nim układamy przepysznego łososia MOWI. Nasze bliny z łososiem są prawie gotowe – prawie bo całość nie byłaby zgodna z przepisem, gdyby zabrakło w niej… kwaśnej śmietany. 
  8. Najwyższa pora zabrać się do jedzenia! Chyba, że jesteście nie tylko smakowymi, ale także wzrokowymi estetami. Wtedy naleśniki z łososiem możecie jeszcze udekorować gałązkami koperku!

Tradycji stało się zadość – przyrządziliśmy znane od pokoleń, klasyczne danie z łososiem. Dlatego w następnym odcinku naszej rybnej sagi możemy trochę poeksperymentować! A przepisów na to, żeby eksperymenty były udane mamy dla Was całkiem sporo:  muffiny z łososiem, szpinakiem i sosem pomidorowym, tarta z łososiem wędzonym na gorąco, gofry belgijskie z łososiem wędzonym i kwaśną śmietaną. Z MOWI jesteście bezpieczni.