KOLACJA

Muffiny z łososiem

60 Min Gotowanie

3 Porcje

Share
Share

Muffiny z łososiem

My ciasto zaczęliśmy wyrabiać już w poprzednim opisie, Wy dopiero się za to będziecie musieli zabrać, ale wierzymy w Wasze zdolności kulinarne więc opis przygotowywania ciasta sobie odpuścimy (dla ułatwienia dodamy tylko, że potrzebujecie jajek, masła, wody i mąki oraz kilkunastu chwil cierpliwości).

Pora zająć się drugą częścią muffinki z łososiem – czyli przygotowaniem ryby. Zaczniemy je od… mieszania szpinaku, parmezanu, fety, oliwek, ciasta i rzecz jasna – łososia. Porządnie zmiksowaną całość umieszczamy w foremkach, a te umieszczamy w piekarniku. 180 stopni Celsjusza to najodpowiedniejsza temperatura, aby nasze muffinki z łososiem nabrały odpowiedniej konsystencji. W tym celu trzymamy je w piekarniku przez kilka minut, czujnie sprawdzając stan ich zarumienienia. Dbamy, aby nie wyszły za blade ani zbyt rumiane, raczej staramy się, aby kolor odpowiadał naszym kulinarnym upodobaniom. W tym przypadku – wszystko w Waszych rękach.

Jednocześnie (lub dopiero po wyciągnięciu ciastek z piekarnika) możemy przygotować sos z którym będziemy jeść nasze muffinki z łososiem. W tym celu na patelnię wrzucamy czosnek i smażymy go przez chwilę, po której dodajemy pomidory. Całość gotujemy z bazylią i doprawiamy do smaku.

Mufinki z łososiem gotowe, sos gotowy, Wy chyba też już jesteście gotowi – zatem smacznego! 

MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • MOWI Łosoś wędzony na gorąco (drobno pokrojony)
  • 4 sztuki jajek
  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 kubka wody
  • 1/4 parmezanu (otarty na małych oczkach)
  • 1/3 kubka mąki
  • kilka sztuk czarnych oliwek (pokrojone w kostkę)
  • 100 g szpinaku
  • 200 g fety
  • 1/4 łyżeczki sodu