Tarta z łososiem wędzonym na gorąco
Tarta z łososiem wędzonym na gorąco

Kolacja

Tarta z łososiem wędzonym na gorąco

60 min

Gotowania

3

Porcje

  • MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g zielonego groszku
  • 100 g cukinii
  • 50 g selera naciowego
  • 150 g sera brie
  • 100 g śmietany 36%
  • sól
  • pieprz
Tarta z łososiem wędzonym na gorąco

Tarta MOWI warta, czyli Wasz nowy ulubiony sposób na zapiekanie łososia. Pokażemy Wam nie tylko jak zrobić ciasto na tartę, ale też jak wypełnić je przepysznym farszem z łososiem MOWI wędzonym na gorąco w roli głównej. Ser brie wystąpi w roli drugoplanowej, a o nagrodę za tę role powalczy z zielonymi warzywami. Będzie pysznie!

Sposób przygotowania:

  1. Na kuchenny blat wysypujemy mąkę i tradycyjnie robimy w niej zagłębienie, do którego wrzucamy masło, jajko i szczyptę soli. To początek przygotowywania ciasta, bez którego tarta z łososiem nie mogłaby istnieć.
  2. Cztery elementy delikatne zagniatamy aż uformują się w ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
  3. Kiedy ciasto się schłodzi, możemy przejść do kolejnego etapu przygotowania tarty z łososiem. Kładziemy ciasto na blat, wyciągamy je i rozwałkowujemy na około 3 milimetry.
  4. Wykładamy nim formę do tarty i… to nie pomyłka – znów wstawiamy do lodówki, na około 20 minut.
  5. Po kolejnym wyjęciu, tym razem w formie, nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy coś co dociąży nasze ciasto. Może to być ryż, może fasola, może groch – zależy od tego co smakuje Wam najbardziej.
  6. Ciasto z „obciążnikiem” wstawiamy na mniej więcej 20 minut do piekarnika, który uprzednio rozgrzewamy do 190 stopni.
  7. Po tym czasie usuwamy papier i znów pieczemy do momentu zarumienienia, który zazwyczaj następuje po około kwadransie.
  8. Jesteśmy już naprawdę blisko końca i nasza tarta z łososiem zaczyna nabierać realnych kształtów. To moment, w którym rwiemy łososia na mniejsze kawałki, dodajemy do niego groszek i cukinię (którą uprzednio kroimy w kostkę) oraz (także pokrojonego) selera. Na górze układamy ser.
  9. Mieszamy jajko ze śmietaną i tym miksem zalewamy łososia z dodatkami. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.
  10. Przed nami ostatni etap i tarta z łososiem będzie gotowa: wlewamy to co przygotowaliśmy przed chwilą na formę z upieczonym ciastem i znów wstawiamy do piekarnika.
  11. Całość pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza – tak aby wszystko się ścięło.

Upieczoną tarte z łososiem wyjmujemy, studzimy i kroimy na kawałki. Chwilę to trwało, ale ten smak zdecydowanie wynagradza czas oczekiwania! Należą się Wam brawa i największy kawałek tarty! A na jutrzejszy obiad polecamy zupę piwną z serem cheddar i cygaretkami z ciasta filo i czarny makaron z pieczonym łososiem MOWI.

  • MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • 150 g masła
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g zielonego groszku
  • 100 g cukinii
  • 50 g selera naciowego
  • 150 g sera brie
  • 100 g śmietany 36%
  • sól
  • pieprz