Sałatka z rzodkwi marynowanej i łososia
Sałatka z rzodkwi marynowanej i łososia

Święta

Sałatka z rzodkwi marynowanej i łososia

15 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów

rzodkiew biała – 0,3 kg (pokrojona w cienkie paski)

rzodkiew arbuzowa – kilka plastrów (opcjonalnie)

ocet ryżowy lub jabłkowy – 4 łyżki

cukier – 2 łyżki

mak – 1 łyżeczka

sok pomarańczowy – 3 łyżki

skórka pomarańczy – 1 łyżeczka (starta)

szczypiorek – 1 łyżeczka (posiekany)

sól, pieprz  

Sałatka z rzodkwi marynowanej i łososia

Czasami nie potrzebujemy wielu składników, by świąteczne potrawy zadziwiały ciekawym smakiem. Łosoś, biała rzodkiew i marynata z pomarańczy – czy to brzmi zaskakująco? Oczywiście, ale za to jak smakuje! Dlatego zróbmy dodatkowe miejsce na stole – pyszna sałatka z rzodkwi i łososia zaraz tu będzie!

Sposób przygotowania:

  1.     Marynowanie to bardzo dumne słowo, które czasami może trochę onieśmielać. Ale spokojnie – tym razem wystarczą nam 3 składniki i pół godziny. Do małej miski wsypujemy cukier, wlewamy świeży sok z pomarańczy i ocet. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  2.     Rzodkiew obieramy i kroimy wzdłuż, na bardzo cienkie plastry. Najlepszy i najszybszy efekt osiągniemy, robiąc to obieraczką do warzyw lub maszynką do julienne. Plastry dokładnie mieszamy z marynatą – tak, by w całości się w niej zanurzyły. 
  3.     Rzodkiew zanurzoną w pomarańczowej zaprawie odstawiamy na obiecane 30 minut. (Podpowiadamy, że to trochę krócej niż 7 odtworzeń Last Christmas, zleci szybciutko.) Po upływie tego czasu odcedzamy zamarynowane już plastry i przełączamy piosenkę. 
  4.     W innym, niewielkim naczyniu mieszamy mak i startą skórkę pomarańczy. To właśnie te składniki wprawią łososia w świąteczny nastrój. Możemy być pewni, że dzięki MOWI nasza sałatka z rzodkwi zachwyci każdego, kto jej spróbuje. 
  5.     Marynowane plastry rzodkwi łączymy z mieszanką maku i skórki pomarańczowej. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Warto pamiętać, że dosolić można zawsze – w drugą stronę niestety się nie uda. 
  6.     Nasza świąteczna (mamy składniki, które to potwierdzą!) sałatka z rzodkwi już za moment będzie gotowa. Wybieramy talerze, które pokażą gościom, że oprócz dobrego smaku mamy także gust –  i zabieramy się za serwowanie. 
  7.     Na plastrach rzodkwi układamy plastry wędzonego łososia MOWI i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Zielony akcent dopełni staranną kompozycję smaków i sprawdzi się jako dekoracja.

 

Wyszło pięknie i pysznie! Łosoś MOWI świetnie zna się na świątecznych smakach. I chyba tylko karp się z nami nie zgodzi – prawdopodobnie z zazdrości.

Smacznego!

każdy kucharz smaży o takiej potrawie!

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów

rzodkiew biała – 0,3 kg (pokrojona w cienkie paski)

rzodkiew arbuzowa – kilka plastrów (opcjonalnie)

ocet ryżowy lub jabłkowy – 4 łyżki

cukier – 2 łyżki

mak – 1 łyżeczka

sok pomarańczowy – 3 łyżki

skórka pomarańczy – 1 łyżeczka (starta)

szczypiorek – 1 łyżeczka (posiekany)

sól, pieprz