OBIAD

Pikantna zupa kokosowa z plastrami łososia MOWI

30 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Pikantna zupa kokosowa z plastrami łososia MOWI

Żadna zupa rybna nie obejdzie się bez garnka. Na początek przesmażamy w nim posiekany czosnek, tak samo posiekany imbir oraz posiekane chili i trawę cytrynową – rzecz jasna nie zapominając o kurkumie, podstawowym składniku, bez którego nie może obejść się zupa tajska. Kiedy wszystkie elementy nabiorą odpowiedniego wyglądu i konsystencji – dodajemy sos rybny, do niego dolewamy litr wody i… spokojnie, to nic trudnego, po prostu gotujemy to przez 30 minut.

Skoro to zupa z mlekiem kokosowym to najwyższa pora dolać mleko kokosowe – cały wywar gotujemy przez kolejny kwadrans, mieszając co jakiś czas. Po 15 minutach dodajemy kolendrę, którą uprzednio kroimy i doprawiamy całość wykorzystując nasze ulubione przyprawy, tak żeby zadowolić nasze kubki smakowe.

Ostatni element i zupa rybna z łososiem jest gotowa, mianowicie: dodanie do gorącej zupy pokrojonego w kostkę łososia. Całość posypujemy dymką i… zupa tajska, czyli zupa rybna w orientalnym wydaniu jest gotowa! Rozlewamy ją do głębokich talerzy, stawiamy przed oczekującymi gośćmi i napawamy się ich zachwytem. Prawda, że warto było poświęcić godzinę życia?

 

PS

Dzieląc się z innymi nie zapomnijcie o sobie. Zupa z mlekiem kokosowym to niezwykle chodliwe danie…

MOWI Pure steki - porcje minutowe
  • MOWI Pure steki - porcje minutowe
  • 2 łyżki świeżej tartej kurkumy
  • 1 pęczek kolendry
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • 1 sztuka świeżego chilli
  • 6 łyżek sosu rybnego
  • 50 g imbiru
  • 2 szt. trawy cytrynowej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek dymki