KOLACJA

Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z sosem malinowym

30 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z sosem malinowym

Na początek powstaje glazura miodowo-sojowa. W tym celu mieszamy ze sobą imbir, sos sojowy, miód i pieprz – tak, aby powstała jednolita masa. Do niej wkładam łososia MOWI – teoretycznie łosoś w glazurze jest już gotowy, praktycznie – nie jest. Po pierwsze – łosoś w glazurze musi się zamarynować więc dajemy mu kilka godzin spokoju na wykonanie tej czynności.

A sami pożytkujemy ten czas na przygotowanie reszty przepisu. W tym celu bierzemy soczewicę i wkładamy ją do jednego naczynia z ryżem, cynamonem i solą. Całość gotujemy aż do momentu, w którym uznamy, że jest już ugotowane (proponujemy aby ten moment nie wystąpił ani zbyt szybko ani też za późno).

Zabieramy się za ogórka, kroimy go w plastry i marynujemy – dla odmiany w occie, chilli i cukrze. Kiedy ogórek leży już w zalewie, łuskamy granat.

Zamarynowanego łososia wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, dość uważnie – tak żeby nie wysechł, bo ma przecież być to łosoś w glazurze! A sami w tym momencie zajmujemy się sałatką – miksując ogórka, granat oraz kiełki.

Ostatni element łososia w glazurze miodowo-sojowej czyli sos malinowy. Owoce malin gotujemy z cukrem i amaretto aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Reasumując: mamy upieczonego łososia w glazurze miodowo-sojowej. Mamy soczewicę z ryżem. Sałatkę. Oraz sos malinowy. Mamy wszystko! Części naszego dania układamy na talerzu i przyprawiamy do smaku. Voila! Staliście się właśnie specjalistami od glazury!

MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • MOWI Pure Świeża porcja 4 porcje
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 kubka malin
  • 1 łyżka amaretto
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 kubka soczewicy
  • 1 laska cynamonu
  • 1/4 kubka ryżu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ogórek
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 1 łyżka cukier pudru
  • 1/2 kubka octu ryżowego
  • 1 granat
  • garść kiełek