Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Łosoś smażony z sosem i frytkami z pieczonych warzyw

Łosoś smażony z sosem i frytkami z pieczonych warzyw

na miłość do natury norwedzy mówią “friluftsliv”. my mówimy na nią “mowi”

40 min
Czas przygotowania

A teraz zdrowsza, niż ta powszechnie znana, wariacja na temat ryby z frytkami. Ryba zdrowa, bo to łosoś MOWI, a frytki zdrowe, bo z warzyw i pieczone. Tak tak, mamy w MOWI obsesję na punkcie zdrowia. Ale to tylko najlepszy dowód na to, że obsesje czasami też bywają… zdrowe ?

Przygotowanie

  1. Na start ruszają frytki z warzyw. Żeby nie było – dla klasyków z ziemniaka też mamy szacunek, ale dzisiaj eksplorujemy inne rejony ogródka i robimy frytki z warzyw korzeniowych. Tu polecamy kolorowe marchewki: pomarańczową, fioletową i żółtą, ale wiedzcie, że na frytki z warzyw nadają się też pietruszka, pasternak, seler czy burak. Warzywa kroimy w słupki, układamy na brytfannie, skrapiamy oliwą, solimy i wkładamy do piekarnika (180 stopni z funkcją termoobiegu). Zostawiamy na ok. 15 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy sos. Mieszamy posiekaną cebulę, czosnek, imbir i pomidorową pulpę. Dodajemy cukier, sól, pieprz i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zmiksowaną masę przelewamy do garnka i podgrzewamy z niewielką ilością tłuszczu. Czekamy, aż sos zgęstnieje.
  3. Wprawdzie pyszny łosoś MOWI jeszcze czeka na smażenie, bo szlachetny smażony łosoś smakuje najlepiej tuż po przygotowaniu, ale już teraz przyprawiamy go solą i pieprzem i odkładamy na bok, aby nabrał aromatu.
  4. W tym czasie zajmujemy się dressingiem, który podkręci nasze frytki z warzyw. Siekamy kolendrę, mieszamy ją z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Dodajemy też startą skórkę. Dwa ślizgi na tarce w zupełności wystarczą.
  5. A rzodkiewki? Ich czas to +/- 12 minuta pieczenia frytek z warzyw. Kroimy je i dorzucamy na brytfannę dosłownie dwie minuty przed wyjęciem z piekarnika.
  6. Punkt kulminacyjny: smażony łosoś. Zaczynamy od skóry, dopiero później przerzucając go na kolejne boczki. Kiedy łosoś jest gotowy, wyjmujemy frytki z warzyw z piekarnika i mieszamy je z dressingiem.
  7. I scena końcowa: smażony łosoś opuszcza patelnię, a my polewamy go sosem. Dodajemy do niego frytki z warzyw i spożywamy wszystkie wspaniałości.

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić