Szaszłyki z kawałkami łososia, cukinią mini, arbuzem i sałatką - MOWI
Szaszłyki z kawałkami łososia, cukinią mini, arbuzem i sałatką
Szaszłyki z kawałkami łososia, cukinią mini, arbuzem i sałatką

Kolacja

Szaszłyki z kawałkami łososia, cukinią mini, arbuzem i sałatką

20 MIN

Gotowania

4

Porcje

  • łosoś MOWI świeży – 2 porcje
  • arbuz – kilka kawałków pokrojonych ze skórą
  • cukinia mini – 2 sztuki
  • olej – 1 łyżka
  • bazylia posiekana – 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • koper włoski – 1 mała sztuka
  • jabłko – 1 sztuka
  • musztarda gruboziarnista – 2 łyżki
  • ocet winny czerwony – 1 łyżka
  • cukier brązowy 1-  łyżka
  • szaszłyki drewniane (namoczone w wodzie)
Szaszłyki z kawałkami łososia, cukinią mini, arbuzem i sałatką

Co powiecie na grillowanego arbuza?  Wyczuwamy zdumienie i rozumiemy, że właśnie burzymy porządek Waszego kulinarnego świata.  Wiedzcie jednak, że w MOWI lubimy przewrotne pomysły i nie raz zaskoczymy Was przepisami, w których łączymy nieoczywiste smaki.  Tym razem proponujemy Wam delikatne, grillowane szaszłyki z łososia, na których obok naszej ulubionej ryby w jednym szeregu staną arbuz, mini cukinia i świeża bazylia.  Całość dopełnia sałatka z kopru włoskiego i jabłka oraz dressing musztardowy.

Sposób przygotowania:

  1. Zanim zajmą nas grillowane szaszłyki, czyli łosoś, cukinia i arbuz – zacznijmy od przygotowania sałatki. Wybieramy do niej ulubione jabłka i kroimy je w kostkę.  Najpierw oczywiście obieramy, urządzając konkurs na najdłuższą obierkę! 
  2. Koper myjemy, kroimy w cienkie krążki, dodajemy do jabłek i zabieramy się za dressing musztardowy. Dressing musztardowy to jeden z najbardziej uniwersalnych dressingów, w dodatku prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy tylko wymieszać musztardę gruboziarnistą, ocet i cukier.  Dressing musztardowy zrobicie nawet z zamkniętymi oczami! 
  3. Dodajemy go do jabłka i kopru i odstawiamy całość na bok, czekając aż wszystkie smaki sałatki staną się… jednością! Ale skoro jesteśmy już w temacie dressingów – od razu przygotujmy dressing bazyliowy, ktorym później posmarujemy szaszłyki z łososia.  Także tu możecie zamknąć oczy, bo wszystko, co musicie zrobić to wymieszać olej, sól i posiekaną bazylię.
  4. Pora na najważniejszy składnik naszej potrawy, którym jest łosoś MOWI.  Jeśli jest to łosoś ze skórą, usuńcie ją, ale nie wyrzucajcie.  Niech powędruje do zamrażarki i czeka na moment, kiedy wykorzystacie ją np.  jako składnik wywaru zupy rybnej.  
  5. Póki co obrany łosoś MOWI idzie pod nóż – kroimy go w ok.  3 cm kostkę. W ślad za nim na spotkanie z nożem czekają cukinia i arbuz – razem ze skórą. Wprawdzie jedzenie arbuza ze skórą może wydać się dziwne, ale spokojnie – pod wpływem temperatury skóra zmięknie i będzie naprawdę smakowita.  
  6. Krojenie cukinii mini nie wymaga ani techniki ani talentu – po prostu przecinamy ją na trzy równe kawałki. Kreatywność przyda się natomiast w przypadku arbuza – trzeba trochę pokombinować, aby wykroić z niego małe, trójkątne cząstki o grubości ok 1 cm.
  7. Pora, aby wszystkie składniki znalazły się w jednym szeregu na patykach i tak przyrządzone szaszłyki z łososia należy wyekspediować na rozgrzaną patelnię grillową. 
  8. Kiedy szaszłyki z łososia już się na niej usadowią smarujemy je dressingiem bazyliowym i grillujemy z każdej strony. 
  9. Szaszłyki z łososia podajemy z przygotowaną wcześniej sałatką, w której koper włoski, jabłko i dressing musztardowy doszły już do smakowitego porozumienia. 

Szaszłyki możemy zjadać na dwa sposoby: wersja „ą/ę” przewiduje użycie noża i widelca. Wersja luźniejsza zakłada użycie rąk, w których po prostu trzymamy końce szaszłyka. I tu pojawia się istotny problem, bo – niestety – szaszłyki z łososia mają dwa końce.  A to oznacza, że nie da się ich jeść w nieskończoność. A chciałoby się. Oj, bardzo. ..

Na pocieszenie dajemy Wam nieograniczoną możliwość ponownego przygotowywania tego przepisu i dorzucamy parę innych, równie smakowitych sposobów na łososia z grilla: łosoś z grilla z burakami i sosem z koziego sera, porcja grillowa z łososia MOWI – po Meksykańsku, na grilla, łosoś z grilla, karaibskie BBQ z sałatką z ananasa i awokado.

  • łosoś MOWI świeży – 2 porcje
  • arbuz – kilka kawałków pokrojonych ze skórą
  • cukinia mini – 2 sztuki
  • olej – 1 łyżka
  • bazylia posiekana – 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • koper włoski – 1 mała sztuka
  • jabłko – 1 sztuka
  • musztarda gruboziarnista – 2 łyżki
  • ocet winny czerwony – 1 łyżka
  • cukier brązowy 1-  łyżka
  • szaszłyki drewniane (namoczone w wodzie)