Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Szaszłyki z kawałkami łososia, cukinią mini, arbuzem i sałatką

Szaszłyki z kawałkami łososia, cukinią mini, arbuzem i sałatką

nasze łososie cieszą się przejrzystą, arktyczną wodą. ty ciesz się ich smakiem tam, gdzie ci wygodnie.

20 min
Czas przygotowania
Łatwy
Poziom trudności

Co powiecie na grillowanego arbuza?  Wyczuwamy zdumienie i rozumiemy, że właśnie burzymy porządek Waszego kulinarnego świata.  Wiedzcie jednak, że w MOWI lubimy przewrotne pomysły i nie raz zaskoczymy Was przepisami, w których łączymy nieoczywiste smaki.  Tym razem proponujemy Wam delikatne, grillowane szaszłyki z łososia, na których obok naszej ulubionej ryby w jednym szeregu staną arbuz, mini cukinia i świeża bazylia.  Całość dopełnia sałatka z kopru włoskiego i jabłka oraz dressing musztardowy.

Przygotowanie

  1. Zanim zajmą nas grillowane szaszłyki, czyli łosoś, cukinia i arbuz – zacznijmy od przygotowania sałatki. Wybieramy do niej ulubione jabłka i kroimy je w kostkę.  Najpierw oczywiście obieramy, urządzając konkurs na najdłuższą obierkę!
  2. Koper myjemy, kroimy w cienkie krążki, dodajemy do jabłek i zabieramy się za dressing musztardowy. Dressing musztardowy to jeden z najbardziej uniwersalnych dressingów, w dodatku prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy tylko wymieszać musztardę gruboziarnistą, ocet i cukier.  Dressing musztardowy zrobicie nawet z zamkniętymi oczami!
  3. Dodajemy go do jabłka i kopru i odstawiamy całość na bok, czekając aż wszystkie smaki sałatki staną się… jednością! Ale skoro jesteśmy już w temacie dressingów – od razu przygotujmy dressing bazyliowy, ktorym później posmarujemy szaszłyki z łososia.  Także tu możecie zamknąć oczy, bo wszystko, co musicie zrobić to wymieszać olej, sól i posiekaną bazylię.
  4. Pora na najważniejszy składnik naszej potrawy, którym jest łosoś MOWI.  Jeśli jest to łosoś ze skórą, usuńcie ją, ale nie wyrzucajcie.  Niech powędruje do zamrażarki i czeka na moment, kiedy wykorzystacie ją np.  jako składnik wywaru zupy rybnej.
  5. Póki co obrany łosoś MOWI idzie pod nóż – kroimy go w ok.  3 cm kostkę. W ślad za nim na spotkanie z nożem czekają cukinia i arbuz – razem ze skórą. Wprawdzie jedzenie arbuza ze skórą może wydać się dziwne, ale spokojnie – pod wpływem temperatury skóra zmięknie i będzie naprawdę smakowita.
  6. Krojenie cukinii mini nie wymaga ani techniki ani talentu – po prostu przecinamy ją na trzy równe kawałki. Kreatywność przyda się natomiast w przypadku arbuza – trzeba trochę pokombinować, aby wykroić z niego małe, trójkątne cząstki o grubości ok 1 cm.
  7. Pora, aby wszystkie składniki znalazły się w jednym szeregu na patykach i tak przyrządzone szaszłyki z łososia należy wyekspediować na rozgrzaną patelnię grillową.
  8. Kiedy szaszłyki z łososia już się na niej usadowią smarujemy je dressingiem bazyliowym i grillujemy z każdej strony.
  9. Szaszłyki z łososia podajemy z przygotowaną wcześniej sałatką, w której koper włoski, jabłko i dressing musztardowy doszły już do smakowitego porozumienia.

Szaszłyki możemy zjadać na dwa sposoby: wersja „ą/ę” przewiduje użycie noża i widelca. Wersja luźniejsza zakłada użycie rąk, w których po prostu trzymamy końce szaszłyka. I tu pojawia się istotny problem, bo – niestety – szaszłyki z łososia mają dwa końce.  A to oznacza, że nie da się ich jeść w nieskończoność. A chciałoby się. Oj, bardzo. ..

Na pocieszenie dajemy Wam nieograniczoną możliwość ponownego przygotowywania tego przepisu i dorzucamy parę innych, równie smakowitych sposobów na łososia z grilla: łosoś z grilla z burakami i sosem z koziego seraporcja grillowa z łososia MOWI – po Meksykańsku, na grillałosoś z grilla, karaibskie BBQ z sałatką z ananasa i awokado

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić