Makaron z łososiem wędzonym na gorąco - MOWI
Makaron z łososiem wędzonym na gorąco
Makaron z łososiem wędzonym na gorąco

Obiad

Makaron z łososiem wędzonym na gorąco

30 min

Gotowania

3-4

Porcje

  • MOWI łosoś wędzony na gorąco – 400g
  • makaron Tagliatelle dla 4 osób
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 200 ml czarnych oliwek bez pestek
  • garść świeżego oregano
  • 1/2 cytryny
  • 50 g tartego parmezanu
Makaron z łososiem wędzonym na gorąco

Makaron z łososiem to zawsze dobry pomysł na obiad. Kochają go Włosi – od pokoleń umila im gorące słoneczne popołudnia. To klasyk śródziemnomorskiej kuchni, na który wszyscy co jakiś czas mamy ochotę. Dzięki MOWI zmienicie zwyczajny i prosty przepis na makaron z wędzonym łososiem w nadzwyczajnie zdrową ucztę smaków.

Sposób przygotowania:

  1. Podziel wędzonego łososia MOWI na kawałki zbliżone wielkością do oliwek, zachowanie takich proporcji wyjątkowo dobrze wpłynie na wygląd naszego dania. 
  2. Jak ugotować makaron tagliatelle? Najprościej jak to możliwe, czyli zgodnie z instrukcjami na opakowaniu w wariancie al dente. Dobrze ugotowany makaron to obsesja Włochów i sekret ich kuchni. Jeśli wolisz nieco bardziej rozgotowany makaron nikomu nie powiemy, ale lepiej się tym nie chwal na wakacjach we Włoszech 🙂
  3. W międzyczasie podgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj posiekany czosnek i chilli. Delikatnie podsmaż na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Dodaj pokrojone pomidorki i oliwki i smaż aż zmiękną. Dorzuć oregano, całość dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 
  4. Kiedy makaron będzie już gotowy, odcedź go i przełóż na patelnię. Starannie i równomiernie wymieszaj makaron z sosem, pozwól wszystkim smakom połączyć się w idealną całość. 
  5. Makaron z sosem przełóż na głębokie talerze, dodaj łososia i posyp danie parmezanem. Podawaj przybrane świeżym oregano. Gotowe!

Makaron z łososiem wędzonym MOWI to doskonały dowód na to, że najprostsze rozwiązania są czasami najlepsze, a siła smaku kryje się w dobrze dobranych składnikach i ich jakości. W MOWI mamy obsesję na punkcie jakości jedzenia, zupełnie jak Włosi i ich makarony al dente. Wiemy, że jedno niedopatrzenie może wszystko zepsuć, dlatego otaczamy nasze łososie troską i profesjonalną opieką na każdym etapie hodowli. Również tworząc ich w pełni naturalną i pozbawioną antybiotyków karmę. Jeżeli tak Włosi jesteście fanami wszelkich makaronów proponujemy Wam: Czarny makaron z pieczonym łososiem, sałatkę makaronową z wędzonym łososiem, papryką, marchewką i oliwkami, lub makaron z łososia MOWI z sosem azjatyckim i sosem ostro kwaśnym.

  • MOWI łosoś wędzony na gorąco – 400g
  • makaron Tagliatelle dla 4 osób
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 200 ml czarnych oliwek bez pestek
  • garść świeżego oregano
  • 1/2 cytryny
  • 50 g tartego parmezanu