Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Łosoś z grilla karaibskie BBQ z wiosenną sałatką w tortilli

Łosoś z grilla karaibskie BBQ z wiosenną sałatką w tortilli

każdy kucharz smaży o takiej potrawie!

40 min
Czas przygotowania
Średni
Poziom trudności

Znowu planowaliście grillowanie, ale wszystko zepsuła deszczowa pogoda? Dlatego jeśli drzemie w Was talent do grillowania i nie chcecie go marnować – rozwijajcie go w domu! Wystarczy patelnia grillowa, trochę inwencji i łosoś MOWI! W tym przepisie będzie to łosoś z grilla, który nie może się zdecydować, czy bliżej mu do kuchni karaibskiej czy meksykańskiej: niepewny w swych sympatiach łosoś z grilla po karaibsku, a z nim tortilla z wiosenną sałatką i ostrym sosem z sambal oelek!

Łosoś z grilla BBQ karaibskie to pyszna ryba w gotowej marynacie z solą, czosnkiem, imbirem, kolendrą, chilli, cynamonem, trawą cytrynową i koprem włoskim. Kochamy ją także za to, że do każdego opakowania dołączona jest torebka, MOWIjka, dzięki której łosoś z grilla zachowuje swoją soczystość.

Zanim jednak łosoś z grilla karaibskie BBQ trafi na grilla lub patelnię, przygotujmy sałatkę, która później wypełni meksykańską tortillę.

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od sałaty lodowej, którą kroimy na grube paski. Jako strażnicy higieny pracy przypominamy, że wcześniej należy ją dokładnie umyć! Do sałaty dodajemy kukurydzę, pokrojone w kostkę pomidora i ananasa oraz posiekaną kolendrę.
  2. Od razu zróbmy też pikantny sos, który – tak jak tortilla – stanie na straży meksykańskiego honoru naszej potrawy. Sos zdecydowanie wygrywa konkurs na jej najmniej wymagający składnik – jedyne co musicie zrobić to… wymieszać ze sobą paprykę, sok z limonki, trawę cytrynową, majonez i… sambal oelek.
    Sambal oelek? Wyjaśniamy, że pod tą filuterną nazwą kryje się pasta z papryczek chilli z dodatkami i można ją znaleźć w prawie każdym dużym sklepie. Oczywiście jeśli lubicie ekstremalne przygody – możecie zrobić sambal oelek sami, ale wtedy uważajcie na oczy, bo jeśli potrzecie je podczas krojenia papryczek, możecie stracić ochotę na dalsze gotowanie!
  3. Kiedy sos z sambal oelek i sałata są gotowe, wracamy do łososia i wkładamy go do MOWIjki. Dokładnie zawijamy brzeg torebki i wraz z cenną zawartością kładziemy ją na patelni grillowej albo na ruszcie (może jednak humorzasta pogoda obdarzy nas swoją łaskawością?). Grillujemy około 5-7 min., do czasu, aż łosoś zmieni kolor z intensywnego pomarańczowego i… zblednie.
  4. A tortilla? Jest i tortilla! Kładziemy ją na talerzu, na niej sałatkę i… zawijamy. I tu pojawia się pułapka, bo tortilla powinna być zwinięta tak, aby się nie rozpadła. Metod na utrzymanie zawartości w ryzach jest wiele, ale może odłóżcie ich testowanie na inny czas, a teraz wykorzystajcie sposób pokazany w filmie.
  5. Pora na grande finale albo raczej fiestę smaków! Tortilla i łosoś z grilla BBQ karaibskie lądują na talerzu, a my już wiemy, że wybór pomiędzy Meksykiem i Karaibami wcale nie jest trudny – wystarczy wybrać i Meksyk i Karaiby!

Zawsze kiedy macie ochotę na grillowanego łososia śmiało odwiedzajcie stronę z przepisami MOWI.

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić