Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Łosoś smażony z sosem truflowym, bulgurem i grzybami

Łosoś smażony z sosem truflowym, bulgurem i grzybami

wybraliśmy te kawałki łososia specjalnie dla ciebie. podpisano: norwescy rybacy

30 min
Czas przygotowania
Średni
Poziom trudności

Dania świąteczne teoretycznie są dość wymagające, jednak my postaraliśmy się dla Was, aby nasz łosoś był naprawdę prosty w przyrządzeniu. MOWI lubi dobre towarzystwo, dlatego podamy go z wykwintnym sosem truflowym. To bardzo eleganckie połączenie smaków, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Przygotowanie

  1. Jako pierwszy powstanie sos truflowy, jego przygotowanie zaczniemy od smażenia szalotki na rozgrzanej patelni.
  2. Po kilku chwilach dodajemy do niej pastę truflową i mieszamy – możecie zmniejszyć ogień, żeby niczego nie przypalić.
  3. Dosłownie po chwili mieszania na patelnię trafia śmietanka, a po niej tymianek. Pierwszy miks łososia zapiekanego z masą innych elementów jest gotowy dlatego możemy go… zagotować, pozostawiając na patelni.
  4. Dodajcie sól i pieprz, doprowadźcie do wrzenia czy też bulgotania, ostatni raz zamieszajcie i… sos truflowy jest gotowy!
  5. Poszło w miarę łatwo więc przechodzimy do kolejnego kroku: kasza bulgur trafia do bulionu, który uprzednio podgrzewamy. Kaszę gotujcie w bulionie na wolnym ogniu, przez około 10 minut.
  6. Pora zająć się grzybami – wrzucamy ja na rozgrzaną patelnię i smażymy, pilnując aby ich nie przypalić i jednocześnie aby nie trzymać ich w naczyniu zbyt krótko. Kiedy już będą wyglądały na niemal wystarczająco gotowe (a zauważycie to na pewno) dodajemy do nich natkę pietruszki, tak aby smaki miały okazję zapoznać się ze sobą i połączyć (lub, jak mawiają kuchmistrze – przegryźć).
  7. Pora, aby uprzednio przygotowana i odcedzona kasza bulgur zajęła należne jej miejsce. Mieszamy ją więc z grzybami. To jedna z łatwiejszych czynności ale nie ma co ukrywać – równie ważna jak cała reszta przygotowywanego dania.
  8. Teraz łosoś – na razie smażymy go na patelni z dwóch stron. Co ważne – zaczynamy smażyć od skóry. Kiedy awers nabierze już odpowiedniej temperatury przekręcamy go i dbamy o usmażenie łososiowego rewersu. Rybka gotowa? Hura – wszystkie składniki dania gotowe.
  9. Wyjmujemy łososia i serwujemy – sobie lub zaproszonym gościom.

Nie zapomnijcie, że macie sos truflowy – postawcie go w sosjerce obok, lub po prostu polejcie przygotowaną porcję. Łosoś smażony jest gotowy. Smacznego!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić