Łosoś pieczony z sałatką z kalarepy i ciecierzycy - MOWI
Łosoś pieczony z sałatką z kalarepy i ciecierzycy
Łosoś pieczony z sałatką z kalarepy i ciecierzycy

Obiad

Łosoś pieczony z sałatką z kalarepy i ciecierzycy

40 MIN

Gotowania

2

Porcje

świeży łosoś MOWI – 2 porcje

masło – 4 łyżki

ciecierzyca gotowana – 100 g

chili płatki – 1 łyżeczka

syrop daktylowy – 1 łyżka

jabłko – 1 sztuka (pokrojone w plastry)

kalarepa – 1 sztuka (pokrojona w słupki)

orzech laskowy – 1 łyżka (posiekany)

jalapeno – 1/4 szt (plastry)

cebula czerwona – 1/4 sztuki (pokrojona w plastry)

olej sezamowy – 1 łyżka

cytryna sok – 2 łyżki

sól, pieprz – do smaku

Łosoś pieczony z sałatką z kalarepy i ciecierzycy

Chcemy Was przekonać, że lista korzyści płynących ze zdrowej diety zwyczajnie się nie kończy. Podobnie, jak nie kończą się najpyszniejsze sposoby na podanie łososia MOWI. Uparliśmy się i dysponujemy dowodami. I przepisami. A oto jeden z nich – łosoś pieczony z sałatką z kalarepy i ciecierzycy.

Sposób przygotowania:

  1. W małym naczyniu pokroju miseczki mieszamy składniki dressingu: olej sezamowy, sok z cytryny i syrop daktylowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dressing gotowy.
  2. Rola soli i pieprzu w kuchni jest nieoceniona. Tym razem nacieramy tymi niezbędnymi przyprawami łososia. Doskonale podkreślą jego naturalny smak.
  3. Doprawioną rybę pieczemy kilkanaście minut w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Łosoś pieczony z sałatką z kalarepy już niedługo zagości na naszych stołach.
  4. Zanim jednak to nastąpi, musimy jeszcze zrobić parę rzeczy. Teraz na przykład rozgrzewamy w rondelku masło – dopóki się nie rozpuści. Ciągle, powoli je podgrzewamy. Dzięki temu poznamy zaraz różnicę między masłem palonym, a masłem spalonym. Celujemy w palone.
  5. Podgrzewane masło z czasem zacznie się pienić. Wtedy zaczynamy je mieszać, a kiedy pojawi się delikatnie brązowy kolor, ściągamy je z ognia i studzimy. To właśnie jest masło palone.
  6. Ośmieleni sukcesem w paleniu masła mieszamy w misce średnich rozmiarów: ciecierzycę, płatki chili, pokrojone jabłko i kalarepę, posiekane orzechy laskowe, plastry czerwonej cebuli i papryczki jalapeno.
  7. Połączone składniki sałaty łączymy z dressingiem, ponownie mieszając. Kiedy nieskromnie możemy już uznać, że lepiej nie będzie, przekładamy ją na talerz. Już za chwilę naszym oczom ukaże się łosoś pieczony z sałatką z kalarepy.
  8. Na sałacie kładziemy pieczonego łososia, a gotowe już teraz danie polewamy palonym masłem. Albo, jak wszyscy lubimy czasami mawiać, masełkiem. Pracy wcale nie było dużo, a udało nam się przygotować pyszny i pełnowartościowy posiłek, wspaniale. Smacznego!

Nie ma dla nas większej satysfakcji, niż świadomość, że dostarczamy Wam zdrowe jedzenie najlepszej jakości. Każdy łosoś MOWI to niezastąpione źródło kwasów Omega-3, których naprawdę baaardzo potrzebujemy. 

świeży łosoś MOWI – 2 porcje

masło – 4 łyżki

ciecierzyca gotowana – 100 g

chili płatki – 1 łyżeczka

syrop daktylowy – 1 łyżka

jabłko – 1 sztuka (pokrojone w plastry)

kalarepa – 1 sztuka (pokrojona w słupki)

orzech laskowy – 1 łyżka (posiekany)

jalapeno – 1/4 szt (plastry)

cebula czerwona – 1/4 sztuki (pokrojona w plastry)

olej sezamowy – 1 łyżka

cytryna sok – 2 łyżki

sól, pieprz – do smaku