Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Łosoś pieczony z ryżem, jajkiem, groszkiem i szpinakiem

Łosoś pieczony z ryżem, jajkiem, groszkiem i szpinakiem

nasze łososie cieszą się przejrzystą, arktyczną wodą. ty ciesz się ich smakiem tam, gdzie ci wygodnie.

30 min
Czas przygotowania
Średni
Poziom trudności

Łosoś MOWI świetnie poradziłby sobie sam na Waszych talerzach, no ale w końcu nie samą rybą człowiek żyje (może oprócz nas – ludzi z MOWI). Tym razem, jako dodatek do pieczonego łososia proponujemy Wam zasmażany ryż z jajkiem i szpinak.  A łosoś ze szpinakiem bardzo się lubią, oj tak.

Przygotowanie

  1. Łosoś z piekarnika to danie, którego przygotowanie czasami zaczyna się od… gotowania ryżu. Do osolonej wody wrzucamy jego odpowiednią ilość, starając się przy tym zachować proporcję 1:1.
  2. Kolejna czynność wymaga rozgrzania oleju na patelni – tam wrzucimy ugotowany przed chwilą ryż i zmieszamy go z groszkiem. Smażymy chwilę, a po niej dodajemy nieco kurkumy oraz wbijamy jajko.
  3. Nie zdejmując z ognia mieszamy, tak długo aż jajko zmiesza się z ryżem. Kiedy zobaczymy, że ryż się usmażył – wyłączamy gaz i przechodzimy do następnego kroku w przygotowaniu naszego dania. Zapiekanka z łososiem ma swoje prawa…
  4. Wyciągamy łososia MOWI z opakowania, delikatnie nacieramy go solą i pieprzem i układamy skórą do góry w naczyniu żaroodpornym.
  5. Przyprawioną rybę wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza kilkanaście minut – mówiąc to mamy na myśli raczej 12, niż na przykład 16 minut. Zaglądamy do środka, pilnując, aby łosoś z piekarnika nie przypalił się zanadto.
  6. Starannie wyciągamy go z gorącego wnętrza – łosoś pieczony to nieodzowny element naszego dania i warto poświęcić mu naprawdę sporo uwagi.
  7. Po wyjęciu łososia (lub, jeśli mamy podzielną uwagę, w trakcie jego pieczenia) zajmujemy się szpinakiem. Myjemy go i osuszamy – kiedy już to zrobimy zajmujemy się przygotowaniem dressingu:
  8. Mieszamy ze sobą olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy i sezam. Tę miksturę łączymy z zielonymi liśćmi. Nasza zapiekanka z łososiem jest już prawie gotowa!
  9. Na talerz kładziemy ryż, na nim ląduje łosoś pieczony, a na samej górze szpinak zmieszany z dressingiem. Smacznego!

PS.

Jeszcze raz powtórzymy: najważniejszy element tego dania to łosoś z piekarnika, dlatego podczas pieczenia dbajcie o to, aby go nie przypalić! Spróbujcie też łososia w pieczonych migdałach z miodem i pieczonego w zielonej herbacie!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić