Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Grzanki z brioche z łososiem

Przygotowany z MOWI SIGNATURE Gravad Lax
Grzanki z brioche z łososiem

wybraliśmy te kawałki łososia specjalnie dla ciebie. podpisano: norwescy rybacy

20
Czas przygotowania
Łatwy
Poziom trudności

Grzanki z brioche z łososiem. Już sam tytuł tego przepisu pokazuje, że będzie się działo. W końcu brioche to lekko słodkawa, maślana, delikatna i żółciutka bułka rodem prosto z Francji, a łosoś MOWI jak wiemy jest rodem prosto z Norwegii. Słodko-słone połączenie że “ulala”, jak powiedzieliby Francuzi, “nydelig” jak powiedzieliby Norwedzy. My mówimy “pychota” i bierzemy się do roboty, bo grzanki z brioche z łososiem same się jednak nie zrobią. 

Przygotowanie

  1. Zacznijmy od najprostszego i najmniej czasochłonnego elementu – majonezu z curry. Tak na rozgrzewkę i by mieć sukces od razu na początku.
  2. Mieszamy 3 łyżki majonezu z łyżeczką curry. I już. Gotowe.
  3. Nie osiadamy na laurach, bo teraz zaczynamy przygotowanie pasty. Ugotowane żółtka, groszek, tymianek i kiełki rzodkiewki, mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Groszek możemy lekko rozgnieść widelcem, by lepiej wkomponował się w naszą pastę. 
  4. Mamy już pastę, więc czas na sałatkę i sos. 
  5. Ogórka i rzodkiewki zalewamy marynatą z przegotowanego octu i cukru, pozostawiamy na kilkanaście minut i odcedzamy, a następnie mieszamy z groszkiem i tak powstaje sałatka.
  6. Po chwili znowu mieszamy, ale tym razem  chrzan z jogurtem. Ten nowopowstały chrzan jogurtowy, czy też jogurt chrzanowy, będzie świetnie się komponował z wyżej wymienionymi i przygotowanymi warzywami .
  7. Teraz klucz programu, bez którego grzanki z brioche z łososiem zdecydowanie nie mogą się obejść.
  8. Pokrojoną na grube kwadratowe kawałki bułkę brioche pieczemy w piekarniku nagrzanym nie do czerwoności, ale do 180 st. C, aż wyjdą nam rumiane, pachnące i lekko chrupiące grzanki. Zwykle jest to kilka minut. 
  9. Po wyjęciu z piekarnika grzanki smarujemy majonezem curry, na to nakładamy pastę i na samą górę, jako zwieńczenie plasterek łososia.
  10. Tak misternie przygotowane grzanki z brioche z łososiem podajemy z sosem chrzanowym z warzywami. Są naprawdę nydeling, czyli pyszne i na dodatek imponująco się prezentują.

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić