Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Grillowany łosoś z warzywami, brzoskwinią i czarną soczewicą

Grillowany łosoś z warzywami, brzoskwinią i czarną soczewicą

nie musisz jechać do Norwegii, by spróbować tak pysznego łososia.

45 min
Czas przygotowania
Średni
Poziom trudności

O jakim słonecznym i soczystym daniu teraz marzycie? Pewnie o czymś z grilla? A do tego lekkim, zdrowym, najpyszniejszym na świecie, ale też łatwym do przygotowania? Nie ma sprawy – w MOWI doskonale to rozumiemy. Grillowany łosoś z warzywami, brzoskwinią i czarną soczewicą to idealny przykład dania jak marzenie. Spełnijmy je!

Przygotowanie

  1. Zacznijmy od ugotowania soczewicy, bo taka ciemna soczewica lubi się pogotować dłuższą chwilę. Miejmy to z głowy. Ale najpierw opłuczemy ją na sitku pod bieżącą wodą i odcedźmy.
  2. W małym garnku gotujemy wodę i wrzucamy soczewicę do wrzątku. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 35 minut. Zarówno brązowa, jak i czarna soczewica powinna być gotowa po tym czasie. Solimy dopiero kilka minut przed końcem gotowania.
  3. Teraz udowodnimy, jak niewiele trzeba żeby przygotować świeży i lekki dressing. W małej miseczce mieszamy łyżkę oliwy, łyżeczkę drobno startej skórki z cytryny i kilka listków posiekanej bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem i w zasadzie to tyle – niewiele.
    Pamiętamy, że obracamy się w strefie marzeń, dlatego wciąż nigdzie się nie spieszymy. Kroimy oba rodzaje cukinii na grube, centymetrowe plastry. Bez obierania i bez pośpiechu.
  4. Paprykę kroimy w dużą, powiedzmy 3-centymetrową kostkę. Kawałki papryki nie mogą być za małe z dwóch powodów. Po pierwsze, żeby nie spadły z grilla, po drugie, żeby nie wyglądały na zbyt małe obok plastrów cukinii.
  5. Brzoskwinię kroimy na cienkie plasterki. To taki nieoczywisty składnik-niespodzianka, który pozwala nam się cieszyć, że eksperymentujemy w kuchni i jesteśmy na czasie. Bo grillowany łosoś z warzywami wcale nie musi być nudny!
  6. Przed nami ostatnie pociągnięcie nożem. Kroimy świeża porcję MOWI wzdłuż, przez środek – na dwa podłużne kawałki. (Przy okazji sprawdzamy, czy nie minął czas gotowania soczewicy.)
  7. Odpalamy grilla i smarujemy go oliwą. Układamy na nim pokrojone warzywa, pomidorki i łososia. Grillujemy wszystko przez około 10 minut. Kawałki ryby obracamy na drugą stronę po 5 minutach. Cukinię i paprykę przewracamy trochę częściej.

Gotowe! Nie minęła nawet godzina, a nasz grillowany łosoś z warzywami jest dokładnie taki, jak marzyliście. Soczysty, lekki, zdrowy i pyszny. Oprócz papryki, cukinii i pomidorków podajemy go z plastrami świeżej brzoskwini, soczewicą i dressingiem. Dekoracja ze świeżej bazylii mile widziana ?

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić