Faszerowane awokado z wędzonym łososiem, truskawkami i fetą - MOWI
Faszerowane awokado z wędzonym łososiem, truskawkami i fetą
Faszerowane awokado z wędzonym łososiem, truskawkami i fetą

#domowi

Faszerowane awokado z wędzonym łososiem, truskawkami i fetą

20 min

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów
  • 1 sztuka miękkiego awokado
  • kilka sztuk truskawek
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
  • 1 łyżka kremu z octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 2 łyżki sera feta
Faszerowane awokado z wędzonym łososiem, truskawkami i fetą

Szybka przystawka – jak sama nazwa wskazuje – to przede wszystkim krótki czas przygotowania. Obstawiamy, że faszerowane awokado z tego przepisu przygotujecie w niecałe 20 minut. Sprawdźmy to razem!

Sposób przygotowania:

  1. Awokado kroimy wzdłuż i wyjmujemy pestkę. Aby łatwo się jej pozbyć – po nacięciu awokado obracajcie jego połówki w przeciwnych kierunkach. Tak, jakbyście odkręcali małe pudełeczko, znajdujące się wewnątrz jajka z niespodzianką.
  2. Pozbawione pestek połówki awokado kładziemy na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
  3. Kiedy awokado oczekuje w naczyniu, zabieramy się za przygotowanie farszu, którego bazą są wędzony łosoś, ser feta i truskawki. Ser feta kruszymy, a truskawki i łososia kroimy w kostkę.
  4. Na tym etapie nie zużywajcie jeszcze całej porcji łososia – wędzony łosoś jest nam teraz potrzebny tylko w połowie. Drugą wykorzystamy za chwilę. Pamiętajcie też, że faszerowane awokado będzie smakować najlepiej, jeśli wędzony łosoś będzie miał wyczuwalną strukturę. Nie siekajcie go zatem zbyt drobno – 1,5 cm kawałki będą idealne.
  5. Wszystkie składniki (ser feta, truskawki, posiekany wędzony łosoś) mieszamy, dodajemy do nich musztardę gruboziarnistą, sos balsamiczny, kilka ziarenek różowego pieprzu oraz drobno posiekane listki mięty.
  6. Tak przygotowanym farszem wypełniamy połówki awokado i wkładamy je na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  7. Po 10 minutach wyjmujemy faszerowane awokado z piekarnika i kładziemy na nie pozostałe plastry wędzonego łososia. Raz jeszcze wyprawiamy całość do piekarnika – tym razem na ok. 2 minuty, aby dodatkowy wędzony łosoś delikatnie się podgrzał, ale nie zapiekł.
  8. Teoretycznie, po dwóch minutach faszerowane awokado jest gotowe do zjedzenia. Teoretycznie, bo doMOWI kucharze wiedzą, że aby wzmocnić smak potraw należy zadbać także o ich wygląd. Dlatego poświęćcie jeszcze 30 sekund – niech Wasze faszerowane awokado zyska dodatkowy glamour. Pomogą Wam w tym plasterek truskawki i listek mięty!

Smacznego!

  • MOWI Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów
  • 1 sztuka miękkiego awokado
  • kilka sztuk truskawek
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu
  • 1 łyżka kremu z octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 2 łyżki sera feta