Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Burgery z łososia z sosem mango i ogórkiem z kolendrą

Burgery z łososia z sosem mango i ogórkiem z kolendrą

ten przepis jest tak dobry jak mowi, dlatego pozwoliliśmy mu zostać na naszej stronie.

60 min
Czas przygotowania

Na dzisiejszym spotkaniu z łososiem oMOWImy temat burgerów. Pokażemy Wam jak łatwo zrobić domowe burgery z soczystego łososia MOWI, które dzięki jego niezwykłym właściwościom będą smaczne i zdrowe. Już nasza w tym ryba! Znajdziecie tu sprytne rozwiązania idealne na mniejszy i większy głód. Pierwsza opcja to mini burger – przekąska w bułce Waszej roboty, czyli imponująca przystawka doskonała na imprezowy stół. Druga wersja to burger w klasycznej bułce maślanej – większa, obiadowa porcja. Zaczynamy!

Przygotowanie

Podstawą każdego burgera jest kotlet. Dodatki powinny mu dorównać i zaraz sprawicie, że tak
będzie, no ale najpierw kotlety – ze świeżego łososia MOWI.

  1. Dwie porcje świeżego łososia MOWI drobno siekamy ostrym nożem, jak na tatara.
    Wrzucamy do miski i dodajemy: łyżkę panierki panko, łyżeczkę świeżej posiekanej kolendry,
    łyżkę posiekanych orzechów nerkowca, łyżeczkę posiekanej w kostkę szalotki, pół łyżeczki
    sosu ostrygowego i po szczypcie soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Naczynie żaroodporne smarujemy na dnie olejem sezamowym, a następnie formujemy
    w nim dwa kotlety z posiekanego łososia. Możecie użyć specjalnych kuchennych foremek
    albo ręcznie ulepić dwa płaskie kółka. W obu przypadkach dopasujcie mniej więcej ich
    rozmiar do bułek. Pieczemy 10 minut w 180°C.
  3. Burgerowy sos z mango zrobimy w małej miseczce. Wrzucamy do niej 2 łyżki posiekanego
    pomidora, łyżeczkę posiekanego szczypiorku, około 3-4 łyżek pulpy mango i mieszamy.
    Teraz możemy się już zabierać za składanie burgerów.
  4. Bułkę maślaną przecinamy na dwie części, obie smarujemy sosem mango. Na dolną
    połówkę kładziemy łososia MOWI, na nim układamy ogórki julienne, na których kładziemy
    gałązkę kolendry i nakrywamy drugą częścią bułki. Taka kolejność sprawdzi się też przy
    mniejszych bułkach z pary. Gotowe!

Przygotowanie mini bułeczek do burgerów:

  1. Do burgera na mniejszy głód będziemy potrzebować domowych bułek gotowanych na
    parze, poświęćmy im teraz chwilę. Do średniej miski wsypujemy 300g mąki typu 550, łyżkę
    mleka w proszku, 3 łyżki cukru, łyżeczkę drożdży instant, pół łyżeczki sody, pół łyżeczki
    proszku do pieczenia, jedną łyżkę smalcu wieprzowego i dolewamy 200 ml ciepłej wody.
    Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 20 minut.
  2. Przekładamy na deskę i posypujemy niewielką ilością mąki, żeby się nie kleiło. Wałkujemy
    lekko, do uzyskania w miarę grubego ciasta o powierzchni 4 kółek, którymi wytniecie
    bułeczki (możecie też zrobić to szklanką).
  3. Górną część naczynia do gotowania na parze smarujemy olejem sezamowym i układamy
    na nim kółka wycięte z ciasta, każde z nich to połowa naszej bułeczki. Gotujemy ok. 15-20
    minut i gotowe!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić