Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Prażynki krewetkowe z łososiem wędzonym

Prażynki krewetkowe z łososiem wędzonym

nasze łososie cieszą się przejrzystą, arktyczną wodą. ty ciesz się ich smakiem tam, gdzie ci wygodnie.

15 min
Czas przygotowania
Łatwy
Poziom trudności

Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości podczas Świąt, imprezy sylwestrowej, czy karnawału, i podać na stół coś nowego i robiącego mocne wrażenie, mamy dla Was przystawkę idealną. Prostą, elegancką, lekko egzotyczną i pyszną na dodatek. Dajemy Wam też wybór jak ją przygotować – w wersji mniej i bardziej czasochłonnej. Bo prażynki krewetkowe z łososiem możemy przygotować samodzielnie na patelni, z radością patrząc jak pryska tłuszcz lub… po prostu kupić gotowe.

Przygotowanie

  1. W garnku lub na głębokiej patelni podgrzewamy olej i smażymy prażynki krewetkowe. Siadając przy stole opowiadamy prawie mrożące krew w żyłach historie o przygotowaniu prażynek, ale wspominamy, jak pięknie się rozwijały.
  2. W opcji numer dwa – wyjmujemy z paczki gotowe prażynki, ale przy stole opowiadamy wszystkim jak trudno było je usmażyć.
  3. Jeśli smażyliśmy prażynki, warto odsączyć je z oleju na ręczniku papierowym. Jeżeli wyjęliśmy je z paczki – można położyć je na talerzu i po prostu popatrzeć jak leżą…
  4. Prażymy sezam na patelni, rozkoszując się jego delikatnym zapachem – do lekkiego przyrumienienia.
  5. Siekamy czerwoną cebulę, szczypiorek i kolendrę – bardzo drobno.
  6. Teraz zajmujemy się owocami – wyciskamy sok z cytryny i łuskamy ziarenka granatu
  7. Połowę łososia siekamy jak na tatara, skrapiamy cytryną, a następnie mieszamy z podprażonym sezamem, posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i czerwoną cebulą, powstrzymując się skutecznie, by zaraz po wymieszaniu natychmiast go nie zjeść.
  8. Drugą połowę łososia kroimy na niewielkie kawałki, którymi potem udekorujemy prażynki krewetkowe z łososiem. Dopasujcie wielkość kawałków do wielkości prażynek. Warto w tym miejscu przypomnieć, że MOWI jest delikatny, więc niezmiernie łatwo jest go podzielić na mniejsze części, po prostu delikatnie go krojąc lub rozdzielając.
  9. Awokado kroimy w cienkie plastry.
  10. Prażynki krewetkowe z łososiem mają swój określony porządek: układamy na nich po kolei: wcześniej przygotowaną mieszankę z posiekanym łososiem a potem plastry awokado…
  11. …a na samym szczycie układamy niewielkie paski delikatnego łososia wędzonego MOWI.
  12. Prawie na koniec zostawiamy rzecz najtrudniejszą i najbardziej pracochłonną – otwieramy słoiczek kawioru.
  13. Fantazyjnie, albo na bogato, czyli tak, jak kto lubi, posypujemy czarnym kawiorem i pestkami granatu.

 

Ta przekąska pozwoli Wam połączyć smak mroźnej Norwegii i egzotycznej Azji. Brzmi ciekawie, może nawet intrygująco, a jeszcze ciekawiej smakuje. Nyt måltidet – co po norwesku znaczy – smacznego!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić