Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Mini placki ziemniaczane z łososiem, jogurtem i chrzanem

Mini placki ziemniaczane z łososiem, jogurtem i chrzanem

ten przepis jest tak dobry jak mowi, dlatego pozwoliliśmy mu zostać na naszej stronie.

20 min
Czas przygotowania
Łatwy
Poziom trudności

Placków ziemniaczanych nikomu przedstawiać nie trzeba. Zazwyczaj nikogo nie trzeba też na nie namawiać – kochamy je wszyscy! To nasze dobro narodowe, klasyka polskiej kuchni i smak dzieciństwa – ale nie każdy wie, że często jadali je rybacy nad Bałtykiem. Tym bardziej miło jest nam zaprezentować ten nowy przepis na nieziemsko pyszne, mini placki ziemniaczane z łososiem. Są naprawdę mini, ale za to mają maxi smak i mega apetyczny wygląd! Spróbujcie ich już teraz – to czyste, łososiowo-ziemniaczane dobro!

Przygotowanie

  1. Podobno szefem kuchni nie zostaje się bez pleców. Placów? A może placków ziemniaczanych?. Nie stresujmy się tym, i wdróżmy zasadę, że dla chcącego nic trudnego!  Dziarsko zabieramy się za tarcie (surowych i obranych) ziemniaków, na grubych oczkach tarki.
  2. Starte ziemniaki mieszamy z solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut. Możemy nieco przechylić miskę z ziemniakami, żeby usprawnić proces oddzielania nadmiaru soku. Po chwili odlewamy wody zebraną w misce, dodatkowo odsączamy ziemniaki ręką i sięgamy po resztę składników.
  3. Do naczynia z odsączonymi ziemniakami wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i dodajemy posiekaną cebulę. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem – uważamy jednak, żeby nie przesadzić z przyprawami.
  4. Czas rozpocząć nasze ziemniaczane czary–mary i zamienić niepozorną masę w złote i chrupiące mini placki ziemniaczane z łososiem. W tym celu rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią olej.
  5. Bezpośrednio przed smażeniem możemy jeszcze raz przemieszać masę ziemniaczaną. Porcje masy nakładamy na rozgrzany olej i delikatnie rozprowadzamy tak, aby powstał kształtny, miły dla oka placek. Przyjmijmy, że jedna porcja to jedna pełna łyżka stołowa.
  6. Placki ziemniaczane zawsze należy smażyć na średnim ogniu, przez ok. 2-3 minuty, aż uzyskają legendarny złoty kolor. Wtedy przewracamy je drugą stronę i powtarzamy smażenie. Pamiętajcie – potrzeba czasu, żeby placki były chrupiące. Nie forsujcie ich na zbyt dużym ogniu, bo bardzo łatwo można je spalić.
  7. Po wysmażeniu placki należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W tym celu układamy je na ręczniku papierowym i delikatnie dociskamy od góry, także za pomocą ręcznika.
  8. Czas na dodatki! W małym naczyniu mieszamy jogurt z chrzanem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
  9. Na odsączonych placuszkach układamy plastry łososia MOWI, dodajemy sos i posypujemy koperkiem. Wygląda na to, że gotowe… I wygląda świetnie! Przepyszne mini placki ziemniaczane z łososiem to prawdziwy majstersztyk!

 

Teraz napatrzcie się na swoje dzieło godne najlepszego szefa kuchni i sami powiedzcie, czy z takim przepisem z pyr było to zwycięstwo, czy jednak Pyrrusowe? My w tym czasie damy znać ludziom z Michelin, żeby już szykowali Waszą gwiazdkę.

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić