Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Łosoś pieczony z czosnkiem i kuskusem

Łosoś pieczony z czosnkiem i kuskusem

ten przepis jest tak dobry jak mowi, dlatego pozwoliliśmy mu zostać na naszej stronie.

20 min
Czas przygotowania
Łatwy
Poziom trudności

Sami nie wiemy, czy ten przepis jest orientalny, czy tradycyjny – może warto to sprawdzić? Czosnek, jakby nie patrzeć jest używany w polskiej kuchni dość powszechnie, ale palony czosnek to już wyższa kultura kulinarna. A do tego sok z pomarańczy i cytryny, plus używany w kuchni arabskiej kuskus i na dodatek popularny szczególnie w Skandynawii i w  zielonych koktajlach jarmuż… kulinarny zawrót głowy! Wkręćmy się w temat jarmużu, czyli po swojsku pomarszczonej kapusty. Jarmuż nie ma prawie kalorii, za to ma duże ilości białka, błonnika i witamin, zwłaszcza C i K oraz z grupy B. Jest też bogatym źródłem cennych pierwiastków, takich jak magnez, żelazo, cynk i fosfor, soli mineralnych, w tym wapnia i potasu, oraz sulforafanu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Od samego czytania czujemy się mądrzejsi, bardziej dotlenieni i zdrowsi! Ale wracajmy do tematu, bo czeka na nas łosoś pieczony z czosnkiem i kuskusem.

Przygotowanie

  1. Łososia nacieramy solą i pieprzem wedle uznania i smaku.
  2. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 oC na 8 do 10 minut. Łosoś pieczony z czosnkiem po prostu lubi konkretnie taki, a nie inny czas.
  3. Do osolonej wody wrzucamy kuskus – trzeba go gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, najczęściej ok. 10 minut i potem odcedzić.
  4. Kroimy czosnek w plasterki i smażymy na małej patelni na małym ogniu, aż będzie rumiany z obu stron. Ale nie przypalony.
    5. Usmażony czosnek odsączamy z oleju na ręczniku papierowym.
  5. Szalotkę smażymy na maśle, dodajemy sok z cytrusów i podgrzewamy całość, aż delikatnie się zredukuje. Czyli tak chwilkę.
  6. Teraz przyszedł czas na niezwykle popularny w niektórych kręgach, a wzbudzający przerażenie w innych – jarmuż. Pamiętając o jego właściwościach anty-wszystko, czyli prozdrowotnych, dodajemy go do smażonych produktów.
  7. Dodajemy rozmaryn i skórkę z pomarańczy oraz odcedzony kuskus. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  8. Wszystkie składniki wymagają jeszcze 1-2 minut podsmażania razem  dla połączenia smaków.

Łosoś pieczony z czosnkiem i kuskusem jest już gotowy, ostatnim krokiem jest ułożenie go na kuskusie i przyozdobienie podsmażonym czosnkiem. Nie mówiąc już o udekorowaniu talerza prozdrowotnymi jarmużem z sulforafanem… Aż żal będzie potem takie antyoksydacyjne i zdrowe talerze myć… Pozostaje powiedzieć –  Nyt måltidet!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić