Łosoś MOWI ze szpinakiem z fetą i jajkiem sadzonym - MOWI
Łosoś MOWI ze szpinakiem z fetą i jajkiem sadzonym
Łosoś MOWI ze szpinakiem z fetą i jajkiem sadzonym

Śniadanie

Łosoś MOWI ze szpinakiem z fetą i jajkiem sadzonym

20 MIN

Gotowania

1

Porcje

  • MOWI wędzony na zimno z komosą 75 g
  • jajko – 1 sztuka
  • olej – 1 łyżeczka
  • szpinak świeży – kilka garści, grubo posiekany
  • ser feta – 50g, pokrojony w kostkę
  • komosa ryżowa ugotowana – 1/4 kubka
  • czosnek – 1 ząbek drobno posiekany
  • oliwa z pierwszego tłoczenia – 1 łyżka
  • sól, pieprz – do smaku
Łosoś MOWI ze szpinakiem z fetą i jajkiem sadzonym

Co było pierwsze, jajko czy łosoś? Nasze zdanie na ten temat poznacie na końcu przepisu, a tymczasem zabieramy się za przygotowanie pysznego i zdrowego śniadania. To w końcu najważniejszy posiłek dnia! Wędzony łosoś ze szpinakiem z fetą jajkiem sadzonym zapewni Wam mocny start w smacznym i zdrowym stylu.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekany czosnek smażymy na oliwie – na małym ogniu i krótko, aż się zeszkli. Uważamy, żeby go nie spalić bo zrobi się zbyt gorzki i nic już tego potem nie zmieni. Czosnek tak ma.
  2. Na patelnię z czosnkiem dorzucamy szpinak i ugotowaną komosę ryżową, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i chwilę smażymy. Chcemy żeby liście szpinaku trochę „zwiędły” i składniki elegancko się wymieszały.
  3. Szpinak przekładamy na talerz i kładziemy na nim ser feta. Aranżujemy ten zestaw według uznania i cieszymy się, bo idzie nam bardzo sprawnie. Czas na sadzone jajko. 
  4. Rozgrzewamy na patelni olej, ale nie przesadzamy z ogniem, dalej interesują nas rejony średniego rozgrzania. Na patelnię wbijamy jajko i posypujemy solą i pieprzem. Jeśli skwierczy, to zmniejszamy ogień, bo nie powinno.
  5. Wzorcowe jajko sadzone ma ścięte białko, ale płynne żółtko. Zazwyczaj osiągnięcie tej nirwany zajmuje około dwóch minut. A kto woli ścięte żółtko, musi poczekać troszkę dłużej. Znamy dużo ludzi, których płynne żółtko przeraża i szanujemy to. 
  6. Jajko już posadzone i ścięte tak, jak lubicie najbardziej, przekładamy na talerz obok szpinaku z fetą, ponieważ tam jest jego miejsce. 
  7. Nie zapominamy oczywiście, że jest to przepis na śniadanie z wędzonym łososiem – najlepsze (i najłatwiejsze) trzymaliśmy na koniec. Porcję MOWI z quinoą dzielimy na mniejsze kawałki, możemy go poszarpać albo pokroić. 
  8. Rybę układamy na talerzu z odpowiednią troską i śniadaniowy łosoś ze szpinakiem z fetą gotowy!

Smacznego!

A jeśli chodzi o rozwiązanie zagadki, to sami już dobrze wiecie, że łosoś MOWI to prawdziwy nr 1 🙂

  • MOWI wędzony na zimno z komosą 75 g
  • jajko – 1 sztuka
  • olej – 1 łyżeczka
  • szpinak świeży – kilka garści, grubo posiekany
  • ser feta – 50g, pokrojony w kostkę
  • komosa ryżowa ugotowana – 1/4 kubka
  • czosnek – 1 ząbek drobno posiekany
  • oliwa z pierwszego tłoczenia – 1 łyżka
  • sól, pieprz – do smaku