Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Zupa krem z pieczonych buraków i gruszki z łososiem

Przygotowany z MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco
Bez glutenu Bez laktozy
Zupa krem z pieczonych buraków i gruszki z łososiem

każdy kucharz smaży o takiej potrawie!

90 min
Czas przygotowania
Średni
Poziom trudności

Spróbujcie naszej przepysznej wariacji na temat klasycznego, świątecznego barszczu. Obiecujemy, że zupa krem z buraków i łososia przełamana nutą gruszki to będzie przebój na Waszych stołach! Doskonale sprawdzi się nie tylko od święta – pod warunkiem, że lubicie zachwycać siebie i swoich gości bezbłędnie aksamitnym smakiem.

Przygotowanie

  1. Buraki porządnie szorujemy pod bieżącą wodą i suszymy. Większe sztuki możemy śmiało przekroić na pół. Zawijamy je w folię aluminiową i układamy na blasze do pieczenia.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200o C i pieczemy, aż buraki będą miękkie. Możemy się spodziewać, że nastąpi to po około 60 minutach, ale dla pewności sprawdzamy widelcem.
  3. W trakcie pieczenia mamy czas, żeby zająć się przygotowaniem bulionu warzywnego. Skorzystajcie z ulubionego przepisu albo zapytajcie o radę kogoś, kto wzbudza u Was kulinarny respekt. Przy okazji pochwalcie się przepisem na nasz krem z buraków.
  4. Obieranie upieczonych buraków to łatwizna – skóra praktycznie sama z nich schodzi. Nieco trudniejsza może się okazać walka z kolorem buraków na naszych dłoniach, dlatego polecamy rękawiczki. A obrane buraki kroimy w kostkę.
  5. Gruszkę i cebulę też kroimy w kostkę. Z myślą o nich sięgamy po patelnię i rozpalamy pod nią średni ogień. Niech się nagrzeje, bo zimna w niczym nam nie pomoże.
    Wlewamy oliwę na patelnię i smażymy cebulę na małym ogniu, dopóki się nie zeszkli. Powinna nabrać złotego koloru i zacząć błyszczeć prawie tak samo, jak świąteczne dekoracje u sąsiada.
  6. Do cebuli dodajemy pokrojone buraki i gruszkę. Smażymy wszystko kilka minut na małym ogniu, co chwilę mieszając. Czas smażenia poznamy po miękkości gruszki – chcemy, żeby była miękka.
  7. Zawartość patelni przerzucamy do garnka. Dodajemy połowę posiekanego tymianku, sok z buraków i bulion. Blendujemy na gładki krem, w międzyczasie doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  8. Krem z buraków podajemy w tych talerzach, które trzymamy na specjalne okazje. Na wierzchu układamy kawałki łososia MOWI i posypujemy resztą świeżego tymianku. Zrobiło się wystawnie – od razu widać, że to Święta 😊
    Smacznego!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić