Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Zapiekanka z łososiem z ciasta filo, pomidorów i sera ricotta

Zapiekanka z łososiem z ciasta filo, pomidorów i sera ricotta

czy wiecie, dlaczego norwegia to najszczęśliwszy kraj na ziemi? ten przepis wam na to odpowie.

40 min
Czas przygotowania
Średni
Poziom trudności

Zapiekanka z łososiem z ciasta filo to dowód na to, że czasami najlepsze dania tylko brzmią tak poważnie i nieosiągalnie. Zazwyczaj można je przygotować w kilkanaście minut. Trzeba tylko wiedzieć jak i z czego! A my wiemy. I powiemy. Będzie wykwintnie, będzie pysznie, będzie spektakularnie, ale będzie też super łatwo. No to zaczynamy i… zapiekamy!

Przygotowanie

  1. Chociaż ciasto filo pochodzi z Turcji, to nasz przepis opiera się na włoskiej filozofii gotowania. Im prościej, tym lepiej! Liczą się składniki. A tak się składa, że w doborze najlepszych składników mamy wprawę. W wolnej chwili sprawdźcie, jak dbamy o karmę dla naszych łososi. Ale do rzeczy – arkusze ciasta smarujemy oliwą.
  2. Sięgamy po naczynie żaroodporne i układamy w nim arkusze ciasta filo posmarowane oliwą. Jeden na drugim. Jeśli czujecie, że Wasza konstrukcja z ciasta filo jest na tyle solidna, żeby przyjąć pozostałe składniki, to macie rację.
  3. Górną warstwę zapiekanki smarujemy włoskim serem ricotta. To idealny, kremowy dodatek do łososia i ukłon w stronę włoskiej szkoły gotowania. Aż chce się powiedzieć viva Italia!
  4. Nasza zapiekanka z łososia z ciastem filo będzie bogata także w soczyste, kolorowe pomidory. Kroimy je w plastry i układamy na serze ricotta. Zostawiamy jednak trochę miejsca dla łososia MOWI. Powiedzmy sobie szczerze – to on jest najważniejszy w tej historii.
  5. Łososia dzielimy na kilka mniejszych kawałków. Możecie go pokroić nożem albo delikatnie „połamać” palcami.
  6. Kawałki ryby układamy na górze zapiekanki z pozostałymi składnikami. Starajcie się rozkładać składniki równomiernie – tak, żeby każdy kęs zapiekanki dawał szansę na jak największą porcję różnych smaków.
  7. Zapiekanka z łososiem z ciasta filo musi zostać zapieczona. Nie ma innej możliwości.  Dlatego nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy zapiekankę kilkanaście minut.
  8. W tym czasie możecie się zastanowić jak udekorować danie godne włoskiego szefa kuchni, z którym tak świetnie sobie poradziliście. Podpowiemy, że zwykła gałązka koperku będzie wyglądała fenomenalnie. W końcu w prostocie siła! Ale sami przyznacie, że zapiekanka z łososiem z ciasta filo wygląda wyśmienicie i bez dekoracji.

No to smacznego!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić