Zapiekanka z łososiem i nachosami z serem i pomidorową salsą - MOWI
Zapiekanka z łososiem i nachosami z serem i pomidorową salsą
Zapiekanka z łososiem i nachosami z serem i pomidorową salsą

Kolacja

Zapiekanka z łososiem i nachosami z serem i pomidorową salsą

20 MIN

Gotowania

4

Porcje

MOWI łosoś wędzony na gorąco – 2 opakowania

nachosy naturalne – 1 opakowanie

fasola czerwona z puszki – 100 g (odsączoną)

cebula czerwona – 1/2 sztuki (pokrojona w kostkę)

pomidor – 2 sztuki (jeden pokrojony w kostkę, drugi zmiksowany)

papryczka jalapeno świeża lub konserwowa – 3 łyżki (pokrojona w plastry)

ser cheddar – 100 g (starty)

czosnek – 1 ząbek (posiekany)

kolendra – kilka gałązek (posiekana)

kmin rzymski – 1 łyżeczka

limonka – 1/2 sztuki (sok)

cukier – 1 łyżeczka 

sól – do smaku

Zapiekanka z łososiem i nachosami z serem i pomidorową salsą

Łosoś MOWI bardzo dobrze wpływa. Najpierw nauczył się dobrze wpływać na Wasze zdrowie. Teraz sprawdza wpływy kuchni świata na najlepsze przepisy. I tak, na fali meksykańskich wpływów pojawił się ten pomysł na przepis. Zapiekanka z łososiem i nachosami z serem cheddar i pomidorową salsą. To idealna imprezowa przekąska i świetna propozycja na filmowy wieczór.

Sposób przygotowania:

  1. Dzielimy łososia MOWI wędzonego na gorąco na małe kawałki. Możemy to zrobić rękami i delikatnie go poszarpać albo użyć noża. Liczy się efekt, no i oczywiście smak. Dlatego wszystkie metody dozwolone, bo o najlepszy smak nie musicie się martwić.
  2. W naczyniu żaroodpornym układamy nachosy i kawałki łososia. Staramy się równomiernie rozłożyć rybę, tak żeby żaden z fragmentów zapiekanki nie był poszkodowany. 
  3. Podobną zasadą kierujemy się dodając kolejne składniki naszej meksykańskiej zapiekanki. Na nachosach równomiernie układamy więc odsączoną fasolę, pokrojone w kostkę cebulę i pomidora oraz plasterki papryczki chili. Całość posypujemy startym serem cheddar.
  4. Jak pewnie wiecie, zapiekanka z łososiem ma to do siebie, że trzeba ją zapiec. Musi być gorąco, bo w Meksyku też jest gorąco, to logiczne. Dlatego nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy – około 15 minut. W tym czasie wszystkie smaki idealnie się połączą, a ser roztopi. 
  5. Z kolei nachosy mają do siebie to, że najlepiej smakują z salsą. Dlatego zmiksowanego pomidora mieszamy z posiekanym czosnkiem. Dodajemy kolendrę, kmin rzymski i sok z limonki. Doprawiamy solą i cukrem do smaku.
  6. Zapiekanka z łososiem zapieczona, salsa przygotowana. Wieczorne chrupanie jeszcze nigdy nie było takie pyszne! Zapowiada się bardzo miły wieczór. Sombrera z głów, nasze gratulacje! No i oczywiście smacznego.

Kuchnia meksykańska coraz częściej gości na naszych stołach. I chociaż niektóre składniki i połączenia smaków wciąż brzmią dla nas egzotycznie… to na podstawie zapiekanki z łososiem i nachosami widać doskonale, że słabość do chrupania i roztopionego sera to międzynarodowy temat. W MOWI bardzo lubimy takie swojskie klimaty i wiemy, że dobre jedzenie najlepiej łączy ludzi.

MOWI łosoś wędzony na gorąco – 2 opakowania

nachosy naturalne – 1 opakowanie

fasola czerwona z puszki – 100 g (odsączoną)

cebula czerwona – 1/2 sztuki (pokrojona w kostkę)

pomidor – 2 sztuki (jeden pokrojony w kostkę, drugi zmiksowany)

papryczka jalapeno świeża lub konserwowa – 3 łyżki (pokrojona w plastry)

ser cheddar – 100 g (starty)

czosnek – 1 ząbek (posiekany)

kolendra – kilka gałązek (posiekana)

kmin rzymski – 1 łyżeczka

limonka – 1/2 sztuki (sok)

cukier – 1 łyżeczka 

sól – do smaku