Tacos z łososiem pieczonym i awokado - MOWI
Tacos z łososiem pieczonym i awokado
Tacos z łososiem pieczonym i awokado

Obiad

Tacos z łososiem pieczonym i awokado

20 MIN

Gotowania

4

Porcje

MOWI PURE świeża porcja – 2 sztuki (1 opakowanie)

papryka ostra w proszku – 1 łyżeczka

olej – 1 łyżeczka

tortilla mała kukurydziana lub pszenna – 16 sztuk

ogórek – 1/2 sztuki (pokrojony w kostkę, bez pestek)

pomidor – 1 sztuka (pokrojony w kostkę)

czerwona cebula – 1/4 sztuki (pokrojona w kostkę)

sałata lodowa lub czerwona kapusta – 1 kubek (pokrojone w paski)

papryka chili jalapeno lub pepperoni – 1 sztuka (posiekana)

kolendra – kilka gałązek (posiekana)

limonka – 1 sztuka (sok)

jogurt naturalny – 1/2 kubka

awokado – 1/2 sztuki

sól, pieprz – do smaku

Tacos z łososiem pieczonym i awokado

Tak tak, tacos! Czyli modne ostatnimi czasy danie, typowe dla kuchni meksykańskiej. Cieszy się u nas coraz większą popularnością, a MOWI cieszy się razem z nim. Bo każda okazja do zjedzenia pysznego i zdrowego łososia to powód do radości. Dlatego kiedy Wy mówicie tacos, my mówimy tacos z łososiem.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia MOWI kroimy w paski rozsądnej wielkości. Za małe za szybko się spieką, a za duże nie będą pasowały do tacos. Wybieramy zatem opcję pośrednią i nacieramy je solą i ostrą papryką. 
  2. Pokrojoną i doprawioną rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem na dnie. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni. 
  3. Łosoś się piecze, a my zabieramy się za krojenie warzyw. Cebulę, pomidora i ogórka kroimy w kostkę. W przypadku tego ostatniego unikamy pestek, czyli skupiamy się na zewnętrznej części ogórka, tej bez miąższu. 
  4. W trakcie krojenia nie zapominamy o łososiu i wyjmujemy go z pieca po paru minutach. A jeśli nie macie ochoty na taki multitasking, to róbcie wszystko po kolei. Po co się stresować?
  5. Paprykę chili drobno siekamy, a sałatę kroimy w paski. Łączymy je z pokrojonymi warzywami i skrapiamy sokiem z połowy limonki. Delikatnie mieszamy. 
  6. A teraz porcja smaków i aromatów, z których słynie meksykańska kuchnia. I dzięki którym tacos z łososiem przeniosą nas wprost na słoneczne plaże Acapulco. Gotowi? Awokado miksujemy z sokiem z drugiej połówki limonki i połową posiekanej kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  7. Jeżeli piekarnik jeszcze nie wystygł to dobrze, bo znowu nam się przyda. Ponownie odpalamy 180 stopni i podgrzewamy nasze tortille. Chcemy żeby każdy placek zrobił się delikatnie chrupki, ale nie spalony. Dlatego musimy im poświęcić trochę uwagi, bo czasami wystarczą nawet 2 minuty podgrzewania.
  8. A teraz krótka historia o tym, jak zamienić podgrzane tortille w tacos z łososiem. Kładziemy na nich warzywa, kawałki pieczonego łososia i posypujemy kolendrą. To takie proste i takie pyszne! Meksykanie mieli świetny pomysł, a my mamy świetną rybę. To nie mogło się nie udać. Smacznego!

MOWI PURE świeża porcja – 2 sztuki (1 opakowanie)

papryka ostra w proszku – 1 łyżeczka

olej – 1 łyżeczka

tortilla mała kukurydziana lub pszenna – 16 sztuk

ogórek – 1/2 sztuki (pokrojony w kostkę, bez pestek)

pomidor – 1 sztuka (pokrojony w kostkę)

czerwona cebula – 1/4 sztuki (pokrojona w kostkę)

sałata lodowa lub czerwona kapusta – 1 kubek (pokrojone w paski)

papryka chili jalapeno lub pepperoni – 1 sztuka (posiekana)

kolendra – kilka gałązek (posiekana)

limonka – 1 sztuka (sok)

jogurt naturalny – 1/2 kubka

awokado – 1/2 sztuki

sól, pieprz – do smaku