Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Szaszłyki z łososiem, gnocchi, pomidorkami cherry i pesto

Przygotowany z MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.
Bez glutenu Bez laktozy
Szaszłyki z łososiem, gnocchi, pomidorkami cherry i pesto

nasze łososie cieszą się przejrzystą, arktyczną wodą. ty ciesz się ich smakiem tam, gdzie ci wygodnie.

20 min
Czas przygotowania
Łatwy
Poziom trudności

Sezon grillowy to także sezon szaszłykowy. Nic dziwnego, bo nabijanie jedzenia na patyk to świetna zabawa! A szaszłyki z łososiem z grilla to prawdziwy hit tego sezonu. Z łatwością przygotujesz je we własnym ogrodzie, kuchni lub na tarasie. Jeśli wybierasz się za miasto, to z tym przepisem bez problemu nakarmisz całą swoją ekipę w plenerze. Zaczynamy!

Przygotowanie

  1. Jeśli używasz gotowego pesto, to przejdź do punktu trzeciego. A dlaczego warto robić pesto samemu? Przede wszystkim to niepowtarzalna okazja, żeby móc powiedzieć my pesto is the besto. Poza tym to nic trudnego.
  2. Cała tajemnica idealnego pesto tkwi w jego składnikach. Jeśli zdobędziesz wszystkie, to wystarczy je zmiksować w blenderze lub rozgnieść w moździerzu i będzie pyszne. Zasada jest prosta – dobre składniki to dobre pesto. (Złe składniki to niezapowiedziana kontrola z włoskiego Ministerstwa Pesto).
  3. Gnocchi, czyli włoskie kopytka z importu, ugotuj zgodnie z instrukcjami producenta. Jeśli to Ty jesteś ich producentem, to pewnie wiesz, że wystarczą 2-3 minuty. Ugotowane wypłyną na powierzchnię wody (zupełnie jak kopytka).
    Rybę trzeba oczyścić ze skóry. Najłatwiej będzie położyć ją na desce skórą do dołu i przeciągnąć nóż tuż przy przy skórze, równolegle do deski. Druga ręką delikatnie dociskaj rybę od góry, cały czas uważając na palce.
  4. Oczyszczonego ze skóry łososia pokrój w poprzek na kilka kawałków. Z jednej porcji powinno ich wyjść około 5. Natrzyj je solą i pieprzem. Pamiętaj, że szaszłyki z łososiem z grilla będą wyglądały super apetycznie, jeśli wszystkie składniki będą podobnej wielkości.
  5. Przed Tobą kolejna tajemnica grillowanych szaszłyków. Przed grillowaniem należy namoczyć patyczki w wodzie, przez około 10 minut. Dlaczego? To proste – dzięki temu nie będą się łamać w trakcie jedzenia!
  6. Na wymoczone patyczki nabij przemiennie rybę, pomidorki cherry, gnocchi. Grilluj kilka minut z dwóch stron, dopóki składniki nie zaczną wyglądać na zgrillowane.
    Gotowy łosoś powinien być sprężysty i kruchy – możesz sprawdzić, czy tak jest, delikatnie naciskając rybę tylną stroną widelca. Łosoś powinien też swobodnie odchodzić od grilla – jeśli się przykleja, daj mu jeszcze chwilę.

Szaszłyki z łososiem z grilla będą świetnie smakować z domowym pesto. Jeżeli masz fantazję, udekoruj je świeżymi ziołami.
Smacznego!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić