Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Smażony łosoś ze szparagami z grilla

Smażony łosoś ze szparagami z grilla

każdy kucharz smaży o takiej potrawie!

30 min
Czas przygotowania
średni
Poziom trudności

Co roku to samo – sezon na szparagi dopada nas znienacka i równie niespodziewanie się kończy. Żeby go nie przegapić i w pełni wykorzystać, warto mieć w pogotowiu przepis na szybkie i pyszne danie sezonowe. Mamy to! Smażony łosoś ze szparagami z grilla i pistacjami to letnia klasyka w zupełnie odMOWIonym wydaniu. A do tego zaskakująco różowy sos tatarski. Wspaniałości!

Przygotowanie

  1. Łososia nacieramy solą i pieprzem z obu stron. Złota zasada używania soli głosi, że na początku lepiej użyć połowy planowanej ilości. Dosolić można zawsze, w drugą stronę niestety to nie działa.
  2. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oliwy i smażymy porcje łososia MOWI z obu stron – po 3 minuty z każdej. Tłuszcz powinien mieć wysoką temperaturę (ok. 160-180 stopni), w przeciwnym ryba będzie się gotować i przyklejać do patelni.
  3. Usmażonego łososia układamy w naczyniu żaroodpornym. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i podpiekamy rybę przez kilka minut (około 5). Musimy uważać, żeby nie przesuszyć łososia. Podpiekany odpowiednio krótko pozostanie idealnie soczysty oraz zachowa najwięcej smaku.
  4. Kiedy łosoś się piecze, mamy czas, żeby przygotować dodatki. Drobno siekamy pistacje oraz mieszamy miód i ocet. Końcówki upieczonego łososia smarujemy tą słodko-kwaśną mieszanką oraz posypujemy pistacjami.
  5. Zabieramy się za szparagi – myjemy je i osuszamy, a następnie odłamujemy twarde końce łodyg. Na patelni ponownie rozgrzewamy oliwę i wrzucamy przygotowane warzywa. Grillujemy od 5 do 8 minut, od czasu do czasu obracając.
  6. Pod koniec grillowania szparagów dorzucamy na patelnię masło i startą skórkę z cytryny. To prosty trik na fajne podkręcenie ich smaku, dzięki któremu łosoś ze szparagami będzie jeszcze lepszy.
  7. Wszystkie składniki sosu tatarskiego (oprócz różowego pieprzu) mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem, a w końcu posypujemy różowym pieprzem.
  8. Smażony łosoś ze szparagami jest już gotowy do podania, a my nie możemy się już doczekać. Wybieramy ulubione talerze, obok ryby układamy grillowane szparagi i nie zapominamy o sosie tatarskim.

Smacznego!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić