- Zaczynamy od przygotowania ciasta na nasze słodko-słone naleśniki z łososiem dla dwojga. Miksujemy mąkę, jajko, mleko i olej, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Powstałą masę rozlewamy na dwie połowy, do dwóch osobnych naczyń.
- Do jednego z nich dodajemy chlorellę i ponownie miksujemy. Tym razem do uzyskania jednolitej zieleni
- Zabieramy się za smażenie. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki na małym ogniu. Każdy z dwóch stron, dopóki się nie zarumienią.
- Powstają naleśniki w dwóch kolorach – zielone, które podamy w opcji „na słodko”, oraz naturalne, ich użyjemy w opcji „na słono”.
- Mieszamy serek śmietankowy z ekstraktem z wanilii i skórką z cytryny. A truskawki kroimy na połówki.
- Składamy zielone naleśniki w trójkąty, układamy na nich kawałki wędzonego łososia MOWI z czarnuszką i podajemy z serkiem waniliowym i truskawkami.
- Do słonych naleśników przygotujemy dressing. Robimy go z oliwy, musztardy, miodu i soku z cytryny. Wystarczy dokładnie zmieszać składniki i dressing gotowy.
- Składamy naturalne naleśniki w trójkąty i skrapiamy je dressingiem. Podajemy z kawałkami łososia wędzonego MOWI z komosą i plastrami arbuzowej rzepy. Posypujemy pestkami granatu.
Smacznego!