Słodkie i słone naleśniki z łososiem MOWI dla dwojga - MOWI
Słodkie i słone naleśniki z łososiem MOWI dla dwojga
Słodkie i słone naleśniki z łososiem MOWI dla dwojga

Kolacja

Słodkie i słone naleśniki z łososiem MOWI dla dwojga

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

ciasto na naleśniki:

  • mąka pszenna – 1/2 kubka
  • mleko – 1,5 kubka
  • jajko – 1 sztuka
  • olej – 2 łyżki
  • sól – szczypta
  • chlorella – 1 łyżeczka

słodkie naleśniki:

  • MOWI wędzony na zimno z czarnuszką 75 g
  • naleśniki zielone – 2-3 sztuki
  • serek śmietankowy – 2 łyżki
  • ekstrakt z wanilii – 3 krople
  • skórka cytryny – 1 łyżeczka, drobno starta
  • truskawki – 2 sztuki

wytrawne naleśniki:

  • MOWI wędzony na zimno z komosą 75 g
  • naleśniki naturalne – 2-3 sztuki
  • rzepa arbuzowa – 6 cienkich plasterków
  • granat pestki – 3 łyżki
  • oliwa z pierwszego tłoczenia – 1 łyżeczka
  • musztarda Dijon – 1/2 łyżeczki
  • miód – 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny –1 łyżeczka
  • sól, pieprz – do smaku
Słodkie i słone naleśniki z łososiem MOWI dla dwojga

Zapowiada się prawdziwa naleśnikowa uczta! Może być romantycznie, może być po koleżeńsku. Bo to przepis na naleśniki dla dwojga, ale… przynajmniej jedna z tych dwóch osób powinna być skora do odkrywania nowych smaków. Bo będzie jadła naleśniki z łososiem na słodko. Proponujemy ten eksperyment z ogromnym spokojem, bo wiemy, że będzie udany. Serio, czeka Was dobra zabawa i pyszne jedzenie!

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na nasze słodko-słone naleśniki z łososiem dla dwojga. Miksujemy mąkę, jajko, mleko i olej, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  2. Powstałą masę rozlewamy na dwie połowy, do dwóch osobnych naczyń. 
  3. Do jednego z nich dodajemy chlorellę i ponownie miksujemy. Tym razem do uzyskania jednolitej zieleni 🙂
  4. Zabieramy się za smażenie. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki na małym ogniu. Każdy z dwóch stron, dopóki się nie zarumienią. 
  5. Powstają naleśniki w dwóch kolorach – zielone, które podamy w opcji „na słodko”, oraz naturalne, ich użyjemy w opcji „na słono”.
  6. Mieszamy serek śmietankowy z ekstraktem z wanilii i skórką z cytryny. A truskawki kroimy na połówki.
  7. Składamy zielone naleśniki w trójkąty, układamy na nich kawałki wędzonego łososia MOWI z czarnuszką i podajemy z serkiem waniliowym i truskawkami.
  8. Do słonych naleśników przygotujemy dressing. Robimy go z oliwy, musztardy, miodu i soku z cytryny. Wystarczy dokładnie zmieszać składniki i dressing gotowy. 
  9. Składamy naturalne naleśniki w trójkąty i skrapiamy je dressingiem. Podajemy z kawałkami łososia wędzonego MOWI z komosą i plastrami arbuzowej rzepy. Posypujemy pestkami granatu. 

Smacznego!

ciasto na naleśniki:

  • mąka pszenna – 1/2 kubka
  • mleko – 1,5 kubka
  • jajko – 1 sztuka
  • olej – 2 łyżki
  • sól – szczypta
  • chlorella – 1 łyżeczka

słodkie naleśniki:

  • MOWI wędzony na zimno z czarnuszką 75 g
  • naleśniki zielone – 2-3 sztuki
  • serek śmietankowy – 2 łyżki
  • ekstrakt z wanilii – 3 krople
  • skórka cytryny – 1 łyżeczka, drobno starta
  • truskawki – 2 sztuki

wytrawne naleśniki:

  • MOWI wędzony na zimno z komosą 75 g
  • naleśniki naturalne – 2-3 sztuki
  • rzepa arbuzowa – 6 cienkich plasterków
  • granat pestki – 3 łyżki
  • oliwa z pierwszego tłoczenia – 1 łyżeczka
  • musztarda Dijon – 1/2 łyżeczki
  • miód – 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny –1 łyżeczka
  • sól, pieprz – do smaku