Sałatka z orzechami pekan, łososiem MOWI i piklami - MOWI
Sałatka z orzechami pekan, łososiem MOWI i piklami
Sałatka z orzechami pekan, łososiem MOWI i piklami

Kolacja

Sałatka z orzechami pekan, łososiem MOWI i piklami

20 MIN

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI wędzony na zimno z czarnuszką 75 g
  • orzechy pekan – 1/4 kubka
  • ogórek gruntowy – 1 sztuka
  • ocet winny biały – 2 łyżki 
  • cukier – 1 łyżka
  • czerwona cebula – 1/4 sztuki (pokrojona w kostkę)
  • koper włoski – 1/4 sztuki (pokrojony w cienkie plastry)
  • rzodkiewki – 3 sztuki (pokrojone w plasterki)

dressing:

  • koperek – 1/2 kubka 
  • oliwa  z pierwszego tłoczenia – 1 łyżka
  • musztarda dijon – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny1 łyżeczka
  • sól, pieprz – do smaku
Sałatka z orzechami pekan, łososiem MOWI i piklami

Wiosna niby za oknem, ale pogoda płata figle i to ciągle nie jest to, o co Wam chodziło? Znamy to. I dlatego wciąż szukamy nowych pomysłów na wiosnę na talerzu. Sałatka z orzechami pekan i łososiem, podana z koperkowym dressingiem to jeden z nich. Dorzucimy do niej rzodkiewkę, trochę szybkich pikli i od razu zrobi się soczyście, smacznie i zdrowo!

Sposób przygotowania:

  1. Szybkie pikle zrobimy w szybkiej marynacie z octu winnego i cukru. Dokładnie mieszamy te składniki – tak, żeby cały cukier się rozpuścił, i rozlewamy po równo do dwóch małych naczyń.
  2. Ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do jednego naczynia z marynatą. W identyczny sposób postępujemy z cebulą – kroimy ją w kostkę i wrzucamy do drugiego naczynia z marynatą. Zostawiamy na kilkanaście minut.
  3. W tym czasie przygotujemy koperkowy dressing i zrobimy to w najprostszy możliwy sposób. Miksujemy koperek z oliwą, musztardą i sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka z orzechami pekan i łososiem zyska dzięki niemu dodatkowy wiosenny twist.
  4. Czas na ostatnie występy noża. Wędzonego łososia MOWI kroimy na małe kawałki, a rzodkiewkę w plasterki. Nóż odkładamy. 
  5. Na pewno minęło już kilkanaście minut dlatego odsączamy pikle z marynaty. Jeśli jednak uwinęliście się ze wszystkim trochę szybciej, to dajcie piklom jeszcze parę minut… I może sprawdźcie co tam w Internecie? Albo za oknem?
  6. Pikle odsączone, co oznacza, że pozostaje nam już jedynie wymieszanie wszystkich składników sałaty i wybór talerza, czy też miski. Nie zapominamy oczywiście o dressingu i dla niego też znajdujemy jakieś fajne małe naczynko.

Smacznego!

  • MOWI wędzony na zimno z czarnuszką 75 g
  • orzechy pekan – 1/4 kubka
  • ogórek gruntowy – 1 sztuka
  • ocet winny biały – 2 łyżki 
  • cukier – 1 łyżka
  • czerwona cebula – 1/4 sztuki (pokrojona w kostkę)
  • koper włoski – 1/4 sztuki (pokrojony w cienkie plastry)
  • rzodkiewki – 3 sztuki (pokrojone w plasterki)

dressing:

  • koperek – 1/2 kubka 
  • oliwa  z pierwszego tłoczenia – 1 łyżka
  • musztarda dijon – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny1 łyżeczka
  • sól, pieprz – do smaku