Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Sałatka z orzechami pekan, łososiem i piklami

Sałatka z orzechami pekan, łososiem i piklami

czy wiecie, dlaczego norwegia to najszczęśliwszy kraj na ziemi? ten przepis wam na to odpowie.

20 min
Czas przygotowania
Łatwy
Poziom trudności

Wiosna niby za oknem, ale pogoda płata figle i to ciągle nie jest to, o co Wam chodziło? Znamy to. I dlatego wciąż szukamy nowych pomysłów na wiosnę na talerzu. Sałatka z orzechami pekan i łososiem, podana z koperkowym dressingiem to jeden z nich. Dorzucimy do niej rzodkiewkę, trochę szybkich pikli i od razu zrobi się soczyście, smacznie i zdrowo!

Przygotowanie

  1. Szybkie pikle zrobimy w szybkiej marynacie z octu winnego i cukru. Dokładnie mieszamy te składniki – tak, żeby cały cukier się rozpuścił, i rozlewamy po równo do dwóch małych naczyń.
  2. Ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do jednego naczynia z marynatą. W identyczny sposób postępujemy z cebulą – kroimy ją w kostkę i wrzucamy do drugiego naczynia z marynatą. Zostawiamy na kilkanaście minut.
  3. W tym czasie przygotujemy koperkowy dressing i zrobimy to w najprostszy możliwy sposób. Miksujemy koperek z oliwą, musztardą i sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka z orzechami pekan i łososiem zyska dzięki niemu dodatkowy wiosenny twist.
  4. Czas na ostatnie występy noża. Wędzonego łososia MOWI kroimy na małe kawałki, a rzodkiewkę w plasterki. Nóż odkładamy.
  5. Na pewno minęło już kilkanaście minut dlatego odsączamy pikle z marynaty. Jeśli jednak uwinęliście się ze wszystkim trochę szybciej, to dajcie piklom jeszcze parę minut… I może sprawdźcie co tam w Internecie? Albo za oknem?
  6. Pikle odsączone, co oznacza, że pozostaje nam już jedynie wymieszanie wszystkich składników sałaty i wybór talerza, czy też miski. Nie zapominamy oczywiście o dressingu i dla niego też znajdujemy jakieś fajne małe naczynko.

Smacznego!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić