Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Sałatka z orzechami pekan, łososiem i piklami

Sałatka z orzechami pekan, łososiem i piklami

czy wiesz, że wiemy, co twój obiad jadł na obiad?

20 min
Czas przygotowania
Łatwy
Poziom trudności

Wiosna niby za oknem, ale pogoda płata figle i to ciągle nie jest to, o co Wam chodziło? Znamy to. I dlatego wciąż szukamy nowych pomysłów na wiosnę na talerzu. Sałatka z orzechami pekan i łososiem, podana z koperkowym dressingiem to jeden z nich. Dorzucimy do niej rzodkiewkę, trochę szybkich pikli i od razu zrobi się soczyście, smacznie i zdrowo!

Przygotowanie

  1. Szybkie pikle zrobimy w szybkiej marynacie z octu winnego i cukru. Dokładnie mieszamy te składniki – tak, żeby cały cukier się rozpuścił, i rozlewamy po równo do dwóch małych naczyń.
  2. Ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do jednego naczynia z marynatą. W identyczny sposób postępujemy z cebulą – kroimy ją w kostkę i wrzucamy do drugiego naczynia z marynatą. Zostawiamy na kilkanaście minut.
  3. W tym czasie przygotujemy koperkowy dressing i zrobimy to w najprostszy możliwy sposób. Miksujemy koperek z oliwą, musztardą i sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka z orzechami pekan i łososiem zyska dzięki niemu dodatkowy wiosenny twist.
  4. Czas na ostatnie występy noża. Wędzonego łososia MOWI kroimy na małe kawałki, a rzodkiewkę w plasterki. Nóż odkładamy.
  5. Na pewno minęło już kilkanaście minut dlatego odsączamy pikle z marynaty. Jeśli jednak uwinęliście się ze wszystkim trochę szybciej, to dajcie piklom jeszcze parę minut… I może sprawdźcie co tam w Internecie? Albo za oknem?
  6. Pikle odsączone, co oznacza, że pozostaje nam już jedynie wymieszanie wszystkich składników sałaty i wybór talerza, czy też miski. Nie zapominamy oczywiście o dressingu i dla niego też znajdujemy jakieś fajne małe naczynko.

Smacznego!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić