- Szybkie pikle zrobimy w szybkiej marynacie z octu winnego i cukru. Dokładnie mieszamy te składniki – tak, żeby cały cukier się rozpuścił, i rozlewamy po równo do dwóch małych naczyń.
- Ogórka kroimy w kostkę i wrzucamy do jednego naczynia z marynatą. W identyczny sposób postępujemy z cebulą – kroimy ją w kostkę i wrzucamy do drugiego naczynia z marynatą. Zostawiamy na kilkanaście minut.
- W tym czasie przygotujemy koperkowy dressing i zrobimy to w najprostszy możliwy sposób. Miksujemy koperek z oliwą, musztardą i sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka z orzechami pekan i łososiem zyska dzięki niemu dodatkowy wiosenny twist.
- Czas na ostatnie występy noża. Wędzonego łososia MOWI kroimy na małe kawałki, a rzodkiewkę w plasterki. Nóż odkładamy.
- Na pewno minęło już kilkanaście minut dlatego odsączamy pikle z marynaty. Jeśli jednak uwinęliście się ze wszystkim trochę szybciej, to dajcie piklom jeszcze parę minut… I może sprawdźcie co tam w Internecie? Albo za oknem?
- Pikle odsączone, co oznacza, że pozostaje nam już jedynie wymieszanie wszystkich składników sałaty i wybór talerza, czy też miski. Nie zapominamy oczywiście o dressingu i dla niego też znajdujemy jakieś fajne małe naczynko.
Smacznego!