Sałatka z łososiem, cukinią, miętą i bazylią, serem mozarella i chilli
Sałatka z łososiem, cukinią, miętą i bazylią, serem mozarella i chilli

Śniadanie

Sałatka z łososiem, cukinią, miętą i bazylią, serem mozarella i chilli

30 MIN

Gotowania

1

Porcje

  • MOWI wędzony na zimno – 100 g
  • cukinia mini – 4 sztuki
  • rzodkiewka – kilkanaście plastrów
  • szparagi – 3 sztuki
  • fasolka szparagowa – 8 sztuk
  • mięta – kilkanaście listków
  • bazylia – kilkanaście listków
  • koperek – kilka gałązek
  • mozzarella mini – 6-8 kulek
  • oliwa – 1 łyżka
  • chili Bird’s Eye – ½ sztuki
  • skórka z cytryny – 1 mała łyżeczka
  • sok z cytryny – ½ sztuki
  • sól
Sałatka z łososiem, cukinią, miętą i bazylią, serem mozarella i chilli

Zielona sałatka z łososiem MOWI ma sporą szansę sprawić, że poczujecie miętę. Dosłownie, bo mięta jest jej składnikiem i w przenośni, bo jest świetnym przykładem na to, że sałatki z łososiem są super smaczne i proste do zrobienia. To łatwy przepis na doskonałą i zdrową przystawkę. 

Sposób przygotowania:

  1. Nasz pierwszy krok to dressing do sałatki. Zrobimy go w małej miseczce dodając kolejno: łyżkę oliwy, posiekaną połówkę papryczki chili Bird’s Eye wraz z pestkami (są pikantne, dlatego umyjcie po nich dobrze ręce, zanim przez przypadek dotkniecie twarzy), małą łyżeczkę skórki cytryny startej na najmniejszym oczku tarki, wyciśnięty ręcznie sok z połówki cytryny i szczyptę soli. Mieszamy, mieszamy i dressing gotowy. 
  2. Do innej, trochę większej miski wrzucamy 8 sztuk ugotowanej fasolki szparagowej, a następnie 3 zielone szparagi. Szparagi pysznie smakują na surowo ale polecamy je sparzyć wrzątkiem dla uzyskania ładniejszego i głębszego koloru. W końcu wiadomo nie od dziś, że oczami też się je. A jeżeli nie lubicie chrupać, możecie je ugotować.
  3. Teraz w misce ląduje kilkanaście plasterków rzodkiewki i 4 cukinie mini ścięte na podłużne cienkie plastry. Dodajemy do nich zioła: po kilkanaście listków mięty, bazylii i kilka gałązek koperku. 
  4. Odsączamy mozzarellę mini na sitku  – optymalnie od 6 do 8 kulek – i dorzucamy je do reszty składników. Polewamy całość przygotowanym wcześniej dressingiem. Mieszamy. 
  5. Jeśli zastanawiacie się po jakie naczynie sięgnąć – podpowiemy, że każde będzie dobre bo wypełni je dobra sałatka z łososiem! Przekładamy do niego wymieszane już składniki i wieńczymy dzieło 4 plastrami łososia MOWI wędzonego na zimno, układając je na górze w zgodzie z własnym poczuciem estetyki. Gotowe! Sami teraz widzicie, że z MOWI jemy też oczami 🙂

Kiedy smaki dania przyrządzonego własnoręcznie komponują się ze sobą tak dobrze jak jego kolory możemy mieć pewność, że wszystko się udało. To dowód na to, że oprócz składników i przepisu świetny był także kucharz. Nasza idealna przekąska to małe danie o ogromnej mocy – cieszy wszystkie zmysły. A my cieszymy się, że łosoś MOWI dostarcza Wam tych wrażeń.

  • MOWI wędzony na zimno – 100 g
  • cukinia mini – 4 sztuki
  • rzodkiewka – kilkanaście plastrów
  • szparagi – 3 sztuki
  • fasolka szparagowa – 8 sztuk
  • mięta – kilkanaście listków
  • bazylia – kilkanaście listków
  • koperek – kilka gałązek
  • mozzarella mini – 6-8 kulek
  • oliwa – 1 łyżka
  • chili Bird’s Eye – ½ sztuki
  • skórka z cytryny – 1 mała łyżeczka
  • sok z cytryny – ½ sztuki
  • sól